Οι αυξήσεις και οι μειώσεις που μπορεί να φέρει ο ενιαίος ΦΠΑ

Οι αυξήσεις και οι μειώσεις που μπορεί να φέρει ο ενιαίος ΦΠΑ
Ενιαίος ΦΠΑ στο 16% έχει πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να επέλθει η συμφωνία με τους εταίρους. 
 
Αυτή η αλλαγή θα ευνοήσεις κάποιους κλάδους, ρίχνοντας τις τιμές ενώ θα επιβαρύνει κάποια άλλα αγαθά. 
 
Συγκεκριμένα για τα τρόφιμα ο συντελεστής είναι σήμερα 13% και εάν πάει στο 16% οι αυξήσεις θα είναι μικρές. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ για ένα κιλό ζάχαρη, με σημερινή τιμή 80 λεπτών, η επιβάρυνση είναι της τάξεως των 2 λεπτών του ευρώ, σε ένα λίτρο λάδι με τιμή 5,80 ευρώ η επιβάρυνση αυξάνεται στα 15 λεπτά, αλλά για έναν λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος 120 ευρώ η επιβάρυνση είναι 3,10 ευρώ.
 
Η αγορά ακινήτων ευνοείται καθώς για την αγορά ενός καινούργιου σπιτιού με τιμή 150.000 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ 23%) ενδεχόμενη καθιέρωση ενιαίου συντελεστή στο 16% οδηγεί την τιμή σχεδόν 9.000 ευρώ χαμηλότερα, στα 141.463 ευρώ. 
 
Έτσι φθηνότερα θα είναι σπίτια, αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές, είδη ένδυσης - υπόδησης και καύσιμα, αλλά ακριβότερα τρόφιμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, μη αλκοολούχα ποτά και λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος. Πάντως αναμένεται ο υπερμειωμένος σήμερα συντελεστής 6,5% στο οποίο υπάγονται φάρμακα, ξενοδοχεία, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και εισιτήρια θεάτρων να διατηρηθεί.
 
Εαν εφαρμοστεί ο ενιαίος ΦΠΑ τότε απομακρύνεται το ενδεχόμενο για καθιέρωση φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο