Αυξάνονται οι προοπτικές ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας και επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων καθώς μία συμφωνία με τους πιστωτές της φαντάζει όλο και πιο απίθανη μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Αξιωματούχοι στην Αθήνα εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η ΕΚΤ θα δώσει περισσότερο ανασάνει η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εάν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν καταλήξουν σε συμφωνία για να εκταμιευτούν περαιτέρω χρηματοδοτικοί πόροι, ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαντάζει απίθανο.

Κάπως έτσι, συνεχίζει το Reuters, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί έχοντας να επιλέξει ανάμεσα στο να μην αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ ύψους 750 εκατ ευρώ την ερχόμενο Τρίτη, ή να μην δώσει μισθούς και συντάξεις αργότερα μέσα στον Μάιο. 

Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, οποιαδήποτε αθέτηση πληρωμής θα καταστρέψει την υποχωρούσα εμπιστοσύνη στην ικανότητα της αριστερής κυβέρνησης να διαχειριστεί τα δημόσια οικονομικά της χώρας και θα επιταχύνει τη φυγή καταθέσεων που ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο από τους νευρικούς καταθέτες. 

«Υπάρχει η αίσθηση πως θα χρεοκοπήσουν» είπε στο Reuters αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιγράφοντας έναν αυξανόμενο φόβο ανάμεσα στους συναδέλφους τους στις Βρυξέλλες.