Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο πρόεδρος των οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης Κρίστοφ Σμιτ. 

«Ο κίνδυνος μιας Grexit δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς. Η Αθήνα φαίνεται σχεδόν να την προκαλεί», δήλωσε ο Σμιτ, ωστόσο υποστήριξε πως οι κίνδυνοι διάδοσης της κρίσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη είναι πολύ μικρότεροι σε σχέση με το 2011.

Ο Σμιτ εξήγησε ότι τα μέλη της ζώνης του ευρώ κατέβαλαν πραγματικές προσπάθειες να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές και να ανατάξουν την οικονομία τους, κυρίως οι χώρες που αντιμετώπισαν οικονομική κρίση, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και τη Ιρλανδία.

Με αυτό τον τρόπο επεσήμανε ο πρόεδρος των Γερμανών «σοφών» ενισχύθηκε σημαντικά η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης. Σε αυτό συνέβαλε και η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ξεκάθαρα ότι θα κάνει οτιδήποτε απαιτείται ώστε να διατηρηθεί η ενότητα της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον Σμίτ, ο καλύτερος δρόμος για την Αθήνα θα ήταν να επιστρέψει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο χειρότερος δρόμος θα ήταν η Ελλάδα να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στην οικονομική υποστήριξη που λαμβάνει η χώρα μέσω του προγράμματος βοήθειας.

Κάτι τέτοιο, προειδοποίησε ο Σμιτ, ενδέχεται να έχει επιπτώσεις ντόμινο καθώς και άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης θα μπορούσαν να αρνηθούν να εφαρμόσουν πολλές μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις. Αυτό τελικά θα είχε καταστροφικές οικονομικές συνέπειες, κατέληξε.