Μέτρια εξακολουθεί να είναι η ανάκαμψη στην Πορτογαλία, παρά τη σημαντική πρόοδο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Όπως αναφέρει, «η τρέχουσα ανάκαμψη είναι ακόμα πολύ μέτρια για να επαναφέρει την ανάπτυξη και την απασχόληση στα επίπεδα πριν από την κρίση».

Σε έκθεσή της η Ουάσιγκτον καλεί την Πορτογαλία να συνεχίσει τις προσπάθειες, υποδεικνύοντας αναδιάρθρωση μισθών και συντάξεων.

Ειδικότερα, τα στοιχεία καταγράφουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο 0,9% το 2014, ο οποίος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,6% το 2015. Ωστόσο, το Ταμείο επισημαίνει το χαμηλό επίπεδο των επενδύσεων, το υψηλό χρέος του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την απογοητευτική εικόνα στην αγορά εργασίας, που αμαυρώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές.

Παράλληλα, προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας θα διαμορφωθεί στο 13,1% το 2015, εκτίμηση πιο αισιόδοξη από αυτή της πορτογαλικής κυβέρνησης που την ανεβάζει στο 13,2%, από 13,7% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2015. 

Το ΔΝΤ καλεί την Πορτογαλία να «επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη»,σημειώνοντας ότι η χώρα μπορεί να χρηματοδοτηθεί με πλεονεκτικά επιτόκια και να βρει στήριξη στο αδύναμο ευρώ και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, ενώ χαιρετίζει το στόχο για έλλειμμα κάτω του 3% φέτος, διατηρεί την πρόβλεψή του για έλλειμμα 3,2% το 2015.