current views are: 6

4 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση19:10

Νέα μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ

Νέα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δημοσίευση 19:10’
αρθρο-newpost

Νέα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νέα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ρυθμός των εργαζομένων σε λίστες μισθοδοσίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, αλλά η μείωση της ανεργίας στο 5,1%, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτάμισι ετών και η αύξηση των μισθών διατηρούν ζωντανές τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve αργότερα τον Σεπτέμβριο.

Ο αριθμός των εργαζομένων σε λίστες μισθοδοσίας εκτός του αγροτικού κλάδου αυξήθηκε κατά 173.000 τον περασμένο μήνα, καθώς ο κλάδος μεταποίησης έχασε τις περισσότερες θέσεις εργασίας από τον Ιούλιο του 2013, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης. Τα στοιχεία για τον Ιούλιο αναθεωρήθηκαν ανοδικά, καταγράφοντας αύξηση κατά 245.000 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, η αύξηση της απασχόλησης τον Αύγουστο ήταν η μικρότερη των τελευταίων πέντε μηνών.

Η έκθεση, ωστόσο, ίσως έχει επηρεαστεί από στατιστικές αποκλίσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν πολλές φορές οδηγήσει σε αναθεωρήσεις προς τα επάνω των στοιχείων για τον Αύγουστο.

Σε μια ένδειξη ότι η επιβράδυνση στην αύξηση της απασχόλησης πιθανόν δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, τα στοιχεία για τις λίστες μισθοδοσίας του Ιουνίου και του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά, καταγράφοντας της δημιουργία 44.000 περισσότερων θέσεων εργασίας απ’ ό,τι είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Παράλληλα, οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 8 σεντς – η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο – και η εβδομάδα εργασίας στις 34,6 ώρες.

Σημειώνεται ότι οικονομολόγοι, σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν οι θέσεις εργασίας εκτός του αγροτικού κλάδου να έχουν αυξηθεί κατά 220.000, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι το μοντέλο που χρησιμοποιεί η αμερικανική κυβέρνηση για την προσαρμογή των στοιχείων σε εποχικούς παράγοντες ίσως να μην λαμβάνει επαρκώς υπόψη την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Τα στοιχεία για την απασχόληση, μολονότι δεν μπορούν να αλλάξουν την άποψη ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ζωντανή εν μέσω αστάθειας στις παγκόσμιες αγορές και επιβράδυνσης της κινεζικής ανάπτυξης, θα μπορούσαν να περιπλέξουν περαιτέρω την απόφαση της Fed για το κόστος δανεισμού στη συνέδρίαση της 16-17 Σεπτεμβρίου, επισημαίνει το Reuters.


σχετικα αρθρα