Κατά της επιβολής παράλληλου νομίσματος εντός της Ευρωζώνης τάχθηκε το μέλος της ΕΚΤ 'Εβαλντ Νοβότνι, σύμφωνα με το Reuters, στο οποίο δήλωσε ότι κάτι τέτοιο «δεν θα είχε αποτελεσματικότητα».

'Οπως τόνισε ο αξιωματούχος, «Είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και κάτω από πολύ ειδικές περιστάσεις», είπε, προσθέτοντας: «Δεν νομίζω ότι αυτό έχει σημασία για την ευρωπαϊκή συζήτηση».

Ο κ. Νοβότνι πρόσθεσε: «Είναι αρκετά σαφές ότι αυτή είναι μια ευρωπαϊκή νομισματική ένωση και θα ήταν μάλλον παράξενο να έχουν παράλληλα νομίσματα σε μια νομισματική ένωση».

Το μέλος της  ΕΚΤ εκτιμά ότι το IOUs δεν θα βοηθήσει στο να επιλυθεί η βαθιά κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη : «Είναι ένα ακραίο μέτρο. Αλλά στην περίπτωση της Κύπρου αποδείχθηκε αποτελεσματικό». 

Ο ίδιος δε, επεσήμανε ότι η επιβολή ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων μπορεί να είναι χρήσιμη για τις χώρες που αντιμετωπίζουν ακραίες συνθήκες, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ένα παράλληλο νόμισμα όπως το IOUs εντός Ευρωζώνης.