Τα βασικά σημεία τριβής της Αθήνας με τους δανειστές περιγράφει το αμερικανικό δίκτυο CNBC σε δημοσίευμά του, το οποίο κάνει λόγο για διαφορές σε ασφαλιστικό και εργασιακά. 

Οι διαφωνίες σχετικά με προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας της στην Ελλάδα έχουν γίνει γνωστές ως «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις σημειώνει το CNBC, αλλά όπως υποστηρίζει είναι γραμμές που η Ελλάδα ίσως θα χρειαστεί να διασχίσει ώστε να λάβει την οικονομική βοήθεια που απομένει από το πρόγραμμα διάσωσης. 

Οι δανειστές απαιτούν από τη χώρα να προβεί σε περισσότερες περικοπές στο συνταξιοδοτικό της σύστημα, κάτι που η Ελλάδα δείχνει απρόθυμη να το κάνει, αφού ο ελληνικός πληθυσμός βρίσκεται ήδη σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Σχετικά με τα εργασιακά, όπως αναφέρει το CNBC, οι δανειστές ζητούν πιο ευέλικτες συμβάσεις. Όμως και πάλι η Ελλάδα δεν δείχνει πρόθυμη να εφαρμόσει κάτι τέτοιο αν και για τους δανειστές κρίνεται απαραίτητο, εάν θέλει η χώρα να είναι ανταγωνιστική.

Ένα κρίσιμο σημείο για την ελληνική κυβέρνηση, για παράδειγμα, όπως αναφέρει το CNBC, είναι η επιθυμία της να αποκαταστήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις συλλογικές συμβάσεις που είχαν καταργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης πέντε χρόνια στην Ελλάδα.

Ωστόσο, παρά τις διαφωνίες μεταξύ τους υπάρχουν και ορισμένα σημεία που συμφωνούν. Αυτά έχουν να κάνουν με τον εκσυχρονισμό της είσπραξης φόρων, την καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της απάτης και της διαφθοράς και τη στροφή της Αθήνας προς κάποιες αμφισβητούμενες -μέχρι πρότινος- ιδιωτικοποιήσεις, όπως το λιμάνι του Πειραιά.