Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κοστάντσιο

Παραδέχθηκε ότι, κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα του «κουρέματος» των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο σημείωσε πως δεν ελήφθησαν αποφάσεις για το θέμα αυτό.

Συνέχισε λέγοντας πως «προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι το  χειρότερο σενάριο το οποίο κυκλοφορεί στα ΜΜΕ για την Ελλάδα, δεν θα υλοποιηθεί. Δουλεύουμε με αυτό το δεδομένο. Παρέχουμε ρευστότητα στις τράπεζες, επειδή θεωρούνται φερέγγυες... και είναι ασφαλείς».

Αναφορές έκανε και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τονίζοντας ότι βοηθάει στην ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος και δεν αποτελεί απειλή γι΄αυτό.

Τα χαμηλά επιτόκια που έχουν πυροδοτήσει μια «αναζήτηση για αποδόσεις» μεταξύ των επενδυτών είναι αποτέλεσμα της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης και του χαμηλού πληθωρισμού, και όχι των αγορών κρατικών ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε.

Όπως είπε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα οδηγήσει τον πληθωρισμό προς τον επίσημο στόχο του 2% και τα επιτόκια στην αγορά θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία.


TAGS