«Φωτιά» στο καλάθι της νοικοκυράς αναμένεται να βάλει η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ που ζητούν οι δανειστές προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση.
 
Η κυβέρνηση εξετάζει την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή από τους τρεις που εφαρμόζονται σήμερα.  Σήμερα ισχύουν ο κανονικός που είναι 23%, ο μειωμένος στο 13% και ο υπερμειωμένος στο 6,5%, ενώ υπάρχει και το ειδικό καθεστώς για τα νησιά του Αιγαίου δηλαδή οι προαναφερόμενοι συντελεστές μειωμένοι κατά 30%. 
 
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ωστόσο έχει πέσει η καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή στο 17% - 18% για σχεδόν όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες εκτός των απολύτων αναγκαίων όπως φάρμακα, γάλα και ψωμί όπου εκεί θα θεσπιστεί ένας συντελεστής της τάξης του 6-8%.
 
Εφόσον «κλειδώσει» το μέτρο και από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 εφαρμοσθεί ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, τα νοικοκυριά θα πληγούν σημαντικά, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο τμήμα των δαπανών τους κατευθύνεται στις αγορές τροφίμων και στο ηλεκτρικό ρεύμα τα οποία σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 13% και θα φορολογηθούν ενδεχομένως με συντελεστή 18%.
 
Αντιθέτως κερδισμένοι θα βγουν όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν αγαθά μεγάλης αξίας, τα οποία σήμερα εντάσσονται στο 23% - αυτοκίνητα, καινούργια σπίτια, έπιπλα και οικιακές συσκευές αφού θα πέσουν αρκετά οι τιμές τους.
 
Για παράδειγμα μία φρατζόλα ψωμί από 0,70 ευρώ θα κοστίζει 0,65%, ένα κουτί παυσίπονα χάπια από 2,10 ευρώ θα μειωθεί σε 2,09 ευρώ ενώ ένα μπουκάλι γάλα θα κοστίζει 1,59 ευρώ από 1,70 ευρώ. Στον αντίποδα ένας λογαριασμός ρεύματος της τάξης των 160 ευρώ θα αυξηθεί στα 165,60 ευρώ, ένα λίτρο λάδι στα 6 ευρώ από 5,80 ευρώ ενώ ένας καφές και μια τυρόπιτα θα κοστίζουν 3,31 ευρώ από 3,20 ευρώ.