Για δραματικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, σε περίπτωση που εφαρμοστεί η ρήτρα  μηδενικού ελλείμματος που ζητούν οι δανειστές. 

«Εάν εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις κύριες συντάξεις, που τέθηκε από την πλευρά των δανειστών και απεσύρθη το τελευταίο διάστημα, το ύψος της κύριας σύνταξης θα διαμορφωθεί στα 200 με 300 ευρώ» τόνισε ο κ. Ρωμανιάς, σημειώνοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση.

Μιλώντας στο MEGA, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων διαβεβαίωσε πως είναι ευχάριστο ότι τις τελευταίες μέρες οι πιστωτές δεν φαίνεται να επιμένουν στη συγκεκριμένη απαίτηση, ωστόσο αποκάλυψε ότι πριν από λίγες ημέρες η πρότασή τους υποβλήθηκε και εγγράφως.

Αναφορικά με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, εξήγησε ότι πρόκειται για νομοθετημένη διάταξη και ότι η τροπολογία που δρομολογεί την κατάργησή της έχει ήδη διαβιβαστεί, αναγνώρισε ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή οι επικουρικές «δεν βγαίνουν» λόγω του PSI.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, αν συνεχιστεί η εφαρμογή της ρήτρας για τις επικουρικές τότε αυτές θα μειώνονται τέσσερις φορές το χρόνο, μέχρι να μηδενιστούν σε περίπου 2 χρόνια και 8 μήνες.

Με εισοδηματικά κριτήρια η 13η σύνταξη

Σχετικά με την εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά της 13ης σύνταξης, διευκρίνισε ότι θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια

Για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ο κ. Ρωμανιάς ανέφερε ότι ήδη για όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, αυτά τα όρια έχουν διαμορφωθεί στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη.

Όπως είπε, αυτό που προτείνει η κυβέρνηση είναι μόνον όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, να ενταχθούν στα ίδια όρια ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα ισχύσει από το 2025 και μετά.