Έντονο ήταν το παρασκήνιο της αποπληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 750 εκατ. ευρώ, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός STAR την περασμένη Πέμπτη το βράδυ πήγαν στο γραφείο του προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου πραγματοποίησαν σύσκεψη σε πολύ βαρύ κλίμα.

Το Σάββατο το μεσημέρι επαναλήφθηκε η συνάντηση όπου ο πρόεδρος της ΤτΕ υπέδειξε στην κυβέρνηση ότι υπάρχει «ξεχασμένος» λογαριασμός στην ΤτΕ εδώ και 30 χρόνια, στον οποίο βρισκόταν 650 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για έναν εκ των δύο λογαριασμών που διατηρεί η Ελλάδα για το ΔΝΤ για έκτακτες ανάγκες του δημοσίου και δημιουργήθηκε το 1984. Για να χρησιμοποιηθούν, όμως, τα κεφάλαια αυτά από τις χώρες, θα πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις:

Πρώτον, να συμφωνήσει και το ΔΝΤ στην αξιοποίησή τους. Δεύτερον, η χρήση των εν λόγω κεφαλαίων να γίνει για λόγους εκτάκτου ανάγκης και να επιστραφούν άμεσα (εντός ενός μήνα).

Έτσι, το περασμένο Σάββατο η κυβέρνηση έδωσε την άδεια στον κ. Στουρνάρα να προχωρήσει στις απαραίτητες συνεννοήσεις και να αποπληρωθεί η δόση προς το Ταμείο. 

Πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας άφησε αιχμές για τις κινήσεις του Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας πως ο λογαριασμός δεν… ήταν «ξεχασμένος».

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», υποστήριξε ότι ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε εκ των υστέρων την κυβέρνηση για το θέμα και συμπλήρωσε:

Βεβαίως ενημέρωσε την τελευταία εβδομάδα, αλλά αυτός ο λογαριασμός δεν εμφανίστηκε την τελευταία εβδομάδα. Σας πάω λίγο πίσω και πρέπει να πω ότι την πρώτη ενημέρωση δεν την είχαμε από την Ελλάδα. Αναφέρθηκε, για πρώτη φορά, τον Απρίλιο, από την κ. Λαγκάρντ.