current views are: 1

13 Μαΐου 2015
Δημοσίευση15:38

Merrill Lynch: Παράγοντας αποσταθεροποίησης πιθανό Grexit

Ένα Grexit θα ήταν παράγοντας αποσταθεροποίησης για την Ευρώπη, προειδοποίησε ο οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας Merrill Lynch Ντάβιντ Χάουνερ.

Δημοσίευση 15:38’
αρθρο-newpost

Ένα Grexit θα ήταν παράγοντας αποσταθεροποίησης για την Ευρώπη, προειδοποίησε ο οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας Merrill Lynch Ντάβιντ Χάουνερ.

Ένα Grexit θα ήταν παράγοντας αποσταθεροποίησης για την Ευρώπη, προειδοποίησε ο οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας Merrill Lynch Ντάβιντ Χάουνερ.

Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, σημείωσε πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργούσε προηγούμενο και οι χρηματαγορές θα έπρεπε, σε κάθε μελλοντική κρίση, να αναρωτιούνται εάν έπεται η αποχώρηση άλλης χώρας.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, όπου θα ήταν καλύτερα η θέση της και όλες οι υποτιμήσεις τα προηγούμενα χρόνια δεν έφεραν καμιά τόνωση της οικονομίας, επειδή λείπει μια ανταγωνιστική εξαγωγική οικονομία. Προσθέτει εξάλλου πως το Grexit θα ήταν ένα «ατέλειωτο χάος» και νομικά ανέφικτο.

Κατά την άποψή του, οι επενδυτές προσπαθούν σήμερα να αγνοούν το θέμα Ελλάδα, η οποία, όπως σημειώνει, ως πρώτο κράτος είχε κάνει τη διαδρομή από αναδυόμενη σε αναπτυγμένη χώρα και πάλι πίσω, και σήμερα επενδύουν εκείνοι που είναι εξοικειωμένοι με χώρες, όπως η Ρωσία και η Τουρκία, δηλαδή οι άνθρωποι που είναι εξειδικευμένοι να υπολογίζουν πόσα ευρώ βρίσκονται ακόμη στα ταμεία.

Ο ίδιος πιστεύει ότι τα χρήματα στην Ελλάδα θα επαρκέσουν έως το τέλος Ιουνίου και ότι για πολιτικούς λόγους δίνονται άλλα στοιχεία για να ασκηθεί πίεση, αφενός στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ για τα δάνεια, και αφετέρου στο εσωτερικό για να ψηφιστεί από τη Βουλή ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Ως προς το αν θα υπάρξει έγκαιρα συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές, ο Αυστριακός οικονομολόγος παρατηρεί πως θα είναι πολύ κρίσιμο, καθώς τα χρήματα τελειώνουν στο τέλος Ιουνίου και η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε στη συνέχεια, όπως επίσης οι ελληνικές τράπεζες, γιατί είναι πλήρεις κρατικών ομολόγων.

Όπως συμπληρώνει, «από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να διακόψει την παροχή ρευστότητας, κάτι που θα προκαλούσε πανικό και οι τελευταίοι καταθέτες θα απέσυραν τα χρήματα από τις τράπεζες. Την τελευταία στιγμή η Βουλή θα έπρεπε να περάσει ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, κάτι που αποκλείει αυτή τη στιγμή το ένα τρίτο των βουλευτών της κυβέρνησης».

Ο ίδιος θεωρεί ότι στις διαπραγματεύσεις υπάρχει χώρος για συμβιβασμούς, ωστόσο, όπως λέει, οι Έλληνες έκαναν λάθος στους υπολογισμούς τους και ούτε η Δυτική Ευρώπη ούτε οι άλλες χώρες της περιφέρειας είναι με το μέρος τους, ενώ ο χρόνος τρέχει και ακόμη και εάν μπορέσει η κυβέρνηση να συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα, λείπει η πλειοψηφία στη Βουλή, χωρίς από την άλλη, να είναι λύση ένα δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τον Ντάβιντ Χάουνερ, η Ελλάδα πριν τις εκλογές βρισκόταν σε καλή κατάσταση, είχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα και χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησής της από ό, τι οι ΗΠΑ, έχοντας αποφύγει τα χειρότερα, τώρα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω, υπάρχει ύφεση και ένα πρωτογενές έλλειμμα διότι δεν έχουν εισπραχθεί φόροι.


σχετικα αρθρα