Άρχισε και επίσημα ο διαγωνισμός για την πώληση του 51% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ). 

Σύμφωνα με Τα Νέα ο διαγωνισμός τέθηκε σε ισχύ χθες το βράδυ όταν και εστάλη το email με τις αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ προς τους τρεις προεπιλεγέντες επενδυτές. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το επίμαχο email έλαβαν η κινέζικη Cosco, η ολλανδική APM Terminals (θυγατρική της δανέζικης Maersk), και οι φιλιππινέζοι της International Container Terminal Services (ICTS), ενώ οι υπόλοιποι δύο όμιλοι που είχαν προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού, η νεοζηλανδικών συμφερόντων Utilico, και η αμερικανική Ports America, τυπικά έχουν αποσυρθεί από τη διαδικασία.

Η επιστολή προς τους επενδυτές περιγράφει τις αλλαγές που επήλθαν στους όρους του διαγωνισμού καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στις αρχές του φθινοπώρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Τα Νέα αναφέρεται πως το ΤΑΙΠΕΔ θα πωλήσει αρχικά το 51% αντί για το 67,7% που προέβλεπε αρχικά η προκήρυξη του διαγωνισμού. Το υπόλοιπο 16,7% θα διατεθεί σταδιακά στον πλειοδότη εντός μίας πενταετίας, ανάλογα με συγκεκριμένες επενδύσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει. Ετσι το Δημόσιο διατηρεί σημαντικό ποσοστό του ΟΛΠ και θα το πουλήσει σε βάθος χρόνου, επωφελούμενο από τις υπεραξίες που θα δημιουργηθούν με την ανάπτυξη του λιμανιού. 

Επισημαίνεται πως η σημερινή σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Δημοσίου, που λήγει το 2052, προβλέπει πως ο οργανισμός διαχειρίζεται τις υποδομές του λιμανιού με εισφορά 2% επί των ετησίων εσόδων. Η συγκεκριμένη σύμβαση πρόκειται να αναμορφωθεί μέχρι το φθινόπωρο οπότε και θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές.