Το ατέλειωτο χάος που θα προκαλούσε στην Ελλάδα ενδεχόμενο Grexit και το ντόμινο που θα δημιουργούσε στις αγορές επισημαίνει η Bank of America, τονίζοντας ότι οι θα αναζητούσαν το επόμενο «θύμα».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των οικονομολόγων της τράπεζας, Ντάβιντ Χάουνερ, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργούσε προηγούμενο για τις αναδυόμενες χώρες, με αποτέλεσμα οι αγορές, σε κάθε μελλοντική κρίση, να αναρωτιούνται εάν επίκειται η αποχώρηση και άλλης χώρας, συμβάλλοντας στην αποσταθεροποίηση.

Ο αυστριακός οικονομολόγος επισημαίνει ότι οι υποτιμήσεις που υπήρξαν στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια δεν έφεραν καμία τόνωση της οικονομίας, καθώς λείπει μια ανταγωνιστική εξαγωγική οικονομία, ενώ υπογραμμίζει ότι, εκτός από το χάος, το Grexit είναι και νομικά ανέφικτο. 

«Αυτό που διακυβεύεται είναι ακόμη και το ίδιο το δημοκρατικό σύστημα της χώρας, αφού θα έπρεπε να κλείσουν τα σύνορα, ώστε οι άνθρωποι να μην εξάγουν τα χρήματα στο εξωτερικό μέσα σε βαλίτσες» σημειώνει σε δραματικούς τόνους τις καταστροφικές συνέπειες που θα έιχε μια έξοδος από το κοινό νόμισμα.

Τα χρήματα επαρκούν έως τον Ιούλιο - Πολιτικές πιέσεις

Η Bank of America σημειώνει ότι τα χρήματα στην Ελλάδα θα επαρκέσουν έως το τέλος Ιουνίου. Ωστόσο, όπως αναφέρει, για πολιτικούς λόγους δίνονται άλλα στοιχεία για να ασκηθεί πίεση, αφενός στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ για τα δάνεια, και αφετέρου στο εσωτερικό για να ψηφιστεί από τη Βουλή ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Ως προς το αν θα υπάρξει εγκαίρως συμφωνία με τους δανειστές, ο Χάουνερ παρατηρεί είναι κρίσιμο να υπάρξει λύση, καθώς τα χρήματα τελειώνουν και η Ελλάδα διαφορετικά θα χρεοκοπήσει μετά τον Ιούλιο, συμπαρασύροντας τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν μεγάλη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα.