Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τρεις εταιρείες να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για το πλειοψηφικό πακέτο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανώτατο αξιωματούχο του ΤΑΙΠΕΔ

Ανάμεσα στους υποψηφίους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για το 67% του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας ήταν η κινεζικών συμφερόντων COSCO αλλά και ακόμα τέσσερις εταιρείες, ωστόσο η διαδικασία είχε παγώσει λόγω της εκλογής της νέας κυβέρνησης. 

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο, η ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού είναι μία από τις βασικές παραχωρήσεις που κάνει η κυβέρνηση ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. 

Στο νέο της αίτημα, η Αθήνα ζητεί από τους επενδυτές να υποβάλλουν προσφορές για την ιδιωτικοποίηση του 51% του ΟΛΠ αντί για το 67% που προβλεπόταν αρχικά, αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος. 

Βάση και της καινούργιας προσφοράς, τρεις εκ των πέντε εταιρειών ενδιαφέρονται: Πρόκειται για την Cosco, την Ολλανδική APM Terminals και την Φιλιππινέζικη International Container Terminal Services.

«Πρόκειται για το 51% με επιλογή να φτάσει στο 67% σε βάθος πενταετίας εάν ο επενδυθούν 300 εκατομμύρια ευρώ» ανέφερε ο αξιωματούχος του ΤΑΙΠΕΔ στο Reuters και πρόσθεσε πως ο επιλαχών θα ανακοινωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου