current views are: 2

15 Μαΐου 2015
Δημοσίευση13:34

Σταθάκης: Από κονδύλια της ΕΤΕπ θα καλυφθούν επενδυτικά σχέδια του ΕΣΠΑ

Ένα μέρος των έργων του ΕΣΠΑ θα μεταφερθούν στα νέο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει φέτος και επιδιώκεται να ολοκληρωθούν με μια μορφή νέου ευρωπαϊκού δανεισμού, ώστε να μην καταλάβουν χώρο στο νέο ΕΣΠΑ. 

Δημοσίευση 13:34’
αρθρο-newpost

Ένα μέρος των έργων του ΕΣΠΑ θα μεταφερθούν στα νέο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει φέτος και επιδιώκεται να ολοκληρωθούν με μια μορφή νέου ευρωπαϊκού δανεισμού, ώστε να μην καταλάβουν χώρο στο νέο ΕΣΠΑ. 

Ένα μέρος των έργων του ΕΣΠΑ θα μεταφερθούν στα νέο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει φέτος και επιδιώκεται να ολοκληρωθούν με μια μορφή νέου ευρωπαϊκού δανεισμού, ώστε να μην καταλάβουν χώρο στο νέο ΕΣΠΑ, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας το μεσημέρι στο συνέδριο του Economist. 

Όπως είπε,

οι εξελίξεις των αδύναμων οικονομιών επηρεάζουν την οικονομία και των πιο ισχυρών οικονομιών. Δεκάδες μελέτες καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα. Υπάρχει μια αποδοχή ότι από την πολιτική σταθεροποίησης να πάμε στη στήριξη της ανάπτυξης. Υπάρχει μια μετατόπιση από πολιτικές λιτότητας σε πολιτικές στήριξης ανάπτυξης. Η ανάληψη αυτών των πρωτοβουλιών υπάρχουν όμως παράλληλα με τα δομικά προβλήματα, π.χ. το θέμα του τραπεζικού συστήματος.

Ακόμη, ανέφερε ότι, παρά τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων παραμένει υπαρκτό, διότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην απεμπλοκή των τραπεζών για να παίξουν το ρόλο τους στη χρηματοδότηση. «Ο τρόπος και οι λύσεις που έχουμε μέχρι σήμερα παραμένει προβληματικός» είπε ο υπουργός.

Πέρα από το τραπεζικό σύστημα υπάρχει και η πρόκληση για δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η χώρα καλείται να αξιοποιήσει τους κοινοτικούς πόρους και αυτό τον καιρό ολοκληρώνονται οι δράσεις. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αυτές. Ένα μέρος των έργων του 2015 θα ολοκληρωθούν με μια μορφή νέου ευρωπαϊκού δανεισμού, ώστε να μην καταλάβουν χώρο από το νέο ΕΣΠΑ.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, πολλοί θεωρούσαν ότι θα έφεραν τη λύση και βλέπουμε ότι τα έσοδα που παρήχθησαν με αυτό τον τρόπο ήταν κάτι παραπάνω από περίπου 2 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, και στο μέλλον, στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσουν μέχρι 5-6 δισ. ευρώ όταν οι επενδύσεις το 2007 ήταν 30 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Η στρατηγική αυτή απέτυχε. Το νερό, ορισμένες κατηγορίες μεταφορών και ενέργειας θα έφερναν αύξηση τιμών και περιορισμό στην πρόσβαση εάν γίνονταν οι ιδιωτικοποιήσεις. Όμως, ακολουθεί η κυβέρνηση διαφορετική προοπτική με συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που θα οδηγήσουν και σε μείωση τιμών».

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι το ανθρώπινο κεφάλαιο στην Ελλάδα με έναν στους δύο να είναι απόφοιτος ΑΕΙ δημιουργεί συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να δώσουν ώθησης στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Υπενθύμισε ότι υπήρξε μια συμφωνία, χτες για να προσανατολιστούν οι πόροι της EBRD σε Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιτέθηκε στην πολιτική της ΕΕ, καθώς το κεντρικό πρόβλημα είναι οι πολιτικές λιτότητας.


σχετικα αρθρα