ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τακτοποιούνται» αυθαίρετα και ημιυπαίθριοι – Ποιους αφορά

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2015, 10:15 / Ανανεώθηκε 16 Μαΐου 2015, 10:07
«Τακτοποιούνται» αυθαίρετα και ημιυπαίθριοι – Ποιους αφορά
Facebook Twitter Whatsapp

Συνταγματική κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η «τακτοποίηση» χιλιάδων αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων που έγινε το 2013.

Συνταγματική κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η «τακτοποίηση» χιλιάδων αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων που έγινε το 2013.

Η απόφαση, όπως αναφέρει το Εθνος, αφορά -για τα επόμενα 30 χρόνια- πάνω από 800.000 ιδιοκτήτες που έσπευσαν να «τακτοποιήσουν» τις αυθαίρετες κατασκευές και ημιυπαίθριους χώρους μέσω του Ν. 4178/13, καθώς η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε συνταγματικά ανεκτές τις ρυθμίσεις του σε σχετική «πιλοτική» δίκη με πλήρη σύνθεση, λόγω της μείζονος σπουδαιότητας του ζητήματος.

Αντίθετα, ανήσυχοι θα εξακολουθήσουν να είναι όσοι είχαν σε βάρος τους πριν από τις 14/10/2013 (έναρξη ισχύος Ν. 4178/13), αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που είχαν κρίνει τις κατασκευές τους αυθαίρετες και κατεδαφιστέες.

Η προσπάθεια του Ν. 4178/13 να «τακτοποιήσει» και τις περιπτώσεις αυτές κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντισυνταγματική, οπότε δύσκολα θα αποφευχθεί η κατεδάφιση. Βέβαια για τις περιπτώσεις αυτές, η προηγούμενη κυβέρνηση «διαισθανόμενη» το συνταγματικό πρόβλημα, προώθησε πρόσφατα τροπολογία που εξαιρούσε από την «τακτοποίηση» όσα κρίθηκαν αυθαίρετα με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

Οι προϋποθέσεις και οι εξαιρέσεις

Ωστόσο στη διάταξη αυτή υπήρχαν ορισμένες προϋποθέσεις και εξαιρέσεις, με συνέπεια να μπορούν να επωφεληθούν από τις διατάξεις για την «τακτοποίηση» και όσοι είχαν προλάβει να ξεκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες, πληρώνοντας το σχετικό παράβολο.

Η αντισυνταγματικότητα της επίμαχης «τακτοποίησης» του Ν. 4178/13, διαπιστώνεται πάντως στην απόφαση του ΣτΕ γενικά χωρίς άλλα περιθώρια και εξαιρέσεις καθώς παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της διάκρισης των εξουσιών, της παροχής αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας και της υποχρέωσης του κράτους να συμμορφώνεται στις δικαστικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κριθεί στο άμεσο μέλλον από το ΣτΕ η συνταγματικότητα και της νεότερης αυτής ρύθμισης.

Στην πράξη, ο Ν. 4178/13 έδωσε τη δυνατότητα να «τακτοποιηθούν» πάνω από 41 εκατ. τ.μ. αυθαίρετων κατασκευών, που αφορούν σύμφωνα με εκτιμήσεις της πολιτείας πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες, όπως αναφέρεται στην απόφαση 1858/15 του ΣτΕ.