«Πυρετώδεις» είναι οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group ώστε να κλείσει το πακέτο μέτρων με τους δανειστές. Οικονομικό επιτελείο και εταίροι σβήνουν και γράφουν συνεχώς μέτρα, με τον ΦΠΑ να βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα, ενώ συζήτηση γίνεται για τη φορολογία στα νησιά.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το ΥΠΟΙΚ κατέθεσε πρόταση στο Brussels Group για νέο καθεστώς ΦΠΑ με τρεις διαφορετικούς συντελεστές και όχι δύο. Πρόκειται για έναν ενιαίο συντελεστή ύψους 18 % και δύο οι οποίοι θα εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες και προϊόντα, ύψους 15% και 7% ή 8%.

Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη πρόταση εστιάζεται στο γεγονός ότι ο υψηλός – ενιαίος συντελεστής να αφορά αγορές με μετρητά και όσοι προχωρούν σε αγορές ορισμένων προϊόντων με κάρτα να έχουν μια έκπτωση τριών ποσοστιαίων μονάδων, που ουσιαστικά για εκείνες τις περιπτώσεις ο συντελεστής θα είναι 15%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται στελέχη του οικονομικού επιτελείου, από τη στιγμή που θα χρησιμοποιήσει ο φορολογούμενος πιστωτική ή χρεωστική κάρτα αυτόματα το κράτος θα μπορεί να έχει πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης ή του επιτηδευματία και να εξασφαλίζει άμεσα την είσπραξη του ΦΠΑ.

Τι θα προβλέπουν οι συντελεστές

Στον συντελεστή 18% θα είναι τα καύσιμα, τα τσιγάρα, τα ακίνητα, οι τηλεπικοινωνίες (λογαριασμοί σταθερών - κινητών τηλεφώνων), τα αλκοολούχα ποτά, τα ρούχα, τα παπούτσια, τα αυτοκίνητα, οι μοτοσικλέτες, οι ηλεκτρικές συσκευές, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια, τα έπιπλα, τα είδη οικιακής χρήσης κ.τ.λ.

Ωστόσο μια σειρά προϊόντα που σήμερα είναι σε συντελεστή 13% είτε θα ανεβούν στο 15% είτε θα μειωθούν στο 8%.

Για παράδειγμα, για τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, με βασικότερους αυτούς της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ που σήμερα είναι στο 13%, η κυβέρνηση δεν θέλει επ’ ουδενί να βρεθούν στον υψηλό ενιαίο συντελεστή 18%.

Για αυτές τις δύο κατηγορίες η προσπάθεια στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι να αυξηθούν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στο 15%. Το φυσικό αέριο ως καύσιμο αναμένεται να ακολουθήσει τον δρόμο των πετρελαιοειδών, δηλαδή να βρεθεί από το 13% σήμερα στο 18%.

Ως αντιστάθμισμα από τις αυξήσεις εξετάζεται ορισμένες κατηγορίες τροφίμων να βρεθούν στον υπερμειωμένο συντελεστή 8%, με πιθανότερες το ψωμί, το γάλα και τα αυγά. Επίσης στον συντελεστή 7% ή το πολύ 8% θα βρεθούν και τα φάρμακα που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 6,5%. Το κρέας, τα ψάρια, τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα εσπεριδοειδή, ο καφές, το τσάι, η ζάχαρη, το λάδι, το μέλι, το αλάτι, το πιπέρι κ.ά. σήμερα είναι στο 13% και το υπουργείο Οικονομικών πιέζει τους θεσμούς να μην αυξηθούν στο 18% αλλά ορισμένα από αυτά να μεταφερθούν στο 15% και άλλα να κατεβούν στο 8%.

Ερωτηματικό παραμένει αν τελικά ο τουρισμός θα μείνει στον υπερμειωμένο συντελεστή ή θα βρεθεί στον μεσαίο συντελεστή 15%. Οι δανειστές πιέζουν να βρεθεί στον ενιαίο, δηλαδή στο 18%.

Το ΔΝΤ πιέζει για 20%

Από τη μεριά τους, οι θεσμοί, με προεξέχον το ΔΝΤ, ζητούν ο ενιαίος συντελεστής να είναι 20% και όχι 18% και να υπάρχει ένας χαμηλός συντελεστής 7% όπου εκεί να παραμείνουν τα φάρμακα και ορισμένα τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι, αν ισχύει αυτό, όλοι οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ θα εκτοξευθούν λόγω αύξησης του ΦΠΑ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα υπόλοιπα μέτρα

Στα υπόλοιπα μέτρα που φαίνεται να έχουν κλειδώσει περιλαμβάνονται η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% εφόσον το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα είναι πάνω από 30.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015 με νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες και πιθανόν η καθιέρωση αφορολογήτου 50.000 ευρώ.

Παράλληλα φαίνεται να έχει αποφασιστεί η εφαρμογή του μέτρου της αμνηστίας σε αδήλωτες - αφορολόγητες καταθέσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό με έναν συντελεστή 20% και η περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων και «ξεχασμένων» δηλώσεων.

Εξάλλου αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, πισίνες.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το MEGA συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα φορολογικά μέτρα στα νησιά του Αιγαίου. Ειδικότερα, για νησιά πάνω από 4.100 κατοίκους αναμένεται να επιβληθεί φόρος στην εστίαση ύψους 3% επί των αποδείξεων.

Συζήτηση υπάρχει και για την επιβολή φόρο 6% επί των αποδείξεων σε κοσμηματοπωλεία, είδη ένδυσης και υπόδησης, ενώ επί τάπητος βρίσκεται και ο φόρος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία, δίχως ωστόσο να έχει «κλειδώσει» ακόμα το ύψος του.