Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μέσα στις επόμενες μέρες, θα επιδιώξουν να έχουν οι φορείς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στην σύσκεψη φορέων την οποία συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος,το περασμένο Σάββατο, με θέμα τα κυοφορούμενα δημοσιονομικά μέτρα ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου.

Για το θέμα θα επιδιωχθεί συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να παρουσιαστούν τα επιχειρήματα των εκπροσώπων των νησιών, στην προσπάθεια αποτροπής της λήψης των συγκεκριμένων μέτρων.

Σε συνέντευξη τύπου σήμερα το μεσημέρι, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι πλέον δεν γίνεται λόγος μόνο για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που είναι βέβαιο ότι θα καταργηθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο, αλλά για ένα καταστροφικό πακέτο φοροεισπρακτικών μέτρων, αποκλειστικά για να νησιά του Αιγαίου, τα οποία, εφόσον ισχύσουν και σε συνδυασμό με τα όποια μέτρα ισχύσουν συνολικά για όλη την Ελλάδα, θα έχουν ως αποτέλεσμα τον ξαφνικό οικονομικό θάνατο των νησιών.

«Καταλαβαίνει κανείς ότι διαμορφώνεται για τα νησιά ένα εκδικητικό περιβάλλον που μόνο κάποιος με μένος απέναντι στους νησιώτες μπορεί να επιδιώκει. Η αντίδρασή μας ήταν απολύτως αναμενόμενη.

Οι στιγμές είναι ιστορικές και τα αντανακλαστικά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ήταν από την πρώτη στιγμή αυτά που επιβάλει η κρισιμότητα της κατάστασης. Λυπάμαι που η αντίδραση δεν έχει πάνδημο χαρακτήρα και βλέπουμε να υπάρχουν διαφοροποιήσεις πολύ επικίνδυνες, που ιστορικά δεν έχουν προηγούμενο», ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Το γιατί κάποιοι πανηγυρίζουν επειδή δεν θα πεθάνουμε τώρα αλλά τον Σεπτέμβριο, χρήζει πλέον ψυχιατρικής και όχι πολιτικής ανάλυσης».

Για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ή με το οικονομικό επιτελείο, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι τα επιχειρήματα που θα παρουσιαστούν είναι πολύ ισχυρά, εξέφρασε, όμως, την αμφιβολία «κατά πόσον υπάρχει ακόμη ακροατήριο για μια συζήτηση στην βάση των επιχειρημάτων και όχι μόνο στην βάση ψευτοσυνθημάτων, ψευτοδιλημμάτων και όλης αυτής της αποπνικτικής κατάστασης στην οποία έχει οδηγηθεί ο δημόσιος διάλογος».

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αλλά και με κυβερνητικούς παράγοντες, «για να αγωνιστούμε έως και την τελευταία στιγμή για την αποτροπή όλων αυτών των μέτρων που θα επιφέρουν τον ξαφνικό οικονομικό θάνατο των νησιών», είπε ο Περιφερειάρχης.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες αποφάσεις για κινητοποιήσεις ελήφθησαν και από τους φορείς των Κυκλάδων, σε παράλληλη σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε το Σάββατο στην Ερμούπολη ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης.

Την μορφή των κινητοποιήσεων θα αποφασίσουν οι παραγωγικές τάξεις, επαγγελματικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, ενώ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει δεσμευτεί ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις τους.