Την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% και ειδική έκπτωση στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα φέρεται να προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΦΠΑ θα αυξηθεί από το 13% στο 18% στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία.

Αντιθέτως, ο ΦΠΑ θα μειωθεί από το 23% στο 18% στα ρούχα και τα υποδήματα, τα αυτοκίνητα, την οικοδομή, τα καύσιμα και τα ιατρικά και ηλεκτρονικά είδη. 

Σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο, καταργείται η έκπτωση του 30% στον ΦΠΑ στα νησιά, με καθιέρωση συστήματος επιστροφής φόρου για τους μόνιμους κατοίκους, ενώ εφόσον το σχέδιο γίνει δεκτό στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης η Αθήνα θα αποσύρει το «πακέτο» των ειδικών φόρων στο Αιγαίο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον φόρο διανυκτέρευσης και εστίασης. 

Στην ελληνική πρόταση προβλέπεται ακόμη η θέσπιση μειωμένου συντελεστή 9,5% στα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βιβλία, με πρόβλεψη και σε αυτή την περίπτωση ειδικής έκπτωσης τριών μονάδων -στο 6,4%- για όσους κάνουν τις συναλλαγές τους με κάρτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το Βερολίνο διαπιστώνει την ύπαρξη προσέγγισης Αθήνας και Θεσμών, όσον αφορά στο φορολογικό.