Την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τον ΦΠΑ διέψευσε μέσω του Twitter ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης

Όπως επεσήμανε, η συζήτηση για το θέμα θα γίνει αύριο, στο Brussels Group

«H τρόικα εσωτερικού απέρριψε τις προτάσεις μας για τον ΦΠΑ. Το Brussels Group όμως θα τις συζητήσει αύριο και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες!!!» έγραψε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες από τη συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το εν λόγω ζήτημα. 

Για το θέμα τοποθετήθηκε νωρίτερα και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Επισήμως τα ποσοστά δεν ανακοινώθηκαν επακριβώς», δήλωσε στον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTL.

Για το εάν είναι αλήθεια ότι η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ κάνουν έκκληση για έναν υψηλότερο και έναν χαμηλότερο ΦΠΑ στην Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε:

Είναι όμως αλήθεια ότι διεξάγονται συζητήσεις με τους Έλληνες για την προσαρμογή του ΦΠ​Α, με σκοπό την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ο τουρισμός είναι ένας μεγάλος και σημαντικός τομέας στην Ελλάδα και εκεί χάνονται ακόμη πολλά έσοδα, επειδή δεν πληρώνουν ΦΠΑ. Ως προς αυτό γίνονται διαπραγματεύσεις επί του παρόντος.

«Εμείς αποβλέπουμε με αυτό τον τρόπο στην οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, ώστε να την βοηθήσουμε να σταθεί εκ νέου στα πόδια της», κατέληξε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Yπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του «στον Ενικό» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης ότι η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% για συναλλαγές που γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος και 6,5% για φάρμακα, τρόφιμα, βιβλία, εφημερίδες και ορισμένα άλλα βασικά είδη. Αν η συναλλαγή γίνεται με μετρητά, ο ενιαίος συντελεστής θα αυξάνεται στο 18%. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι συζητείται να επιστρέφεται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου στις επιχειρήσεις που θα κόβουν αποδείξεις.