Όλα τα βλέμματα στη Φρανκφούρτη, Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να αποφασίσει την χορήγηση πρόσθετης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).

Η ελληνική κεντρική τράπεζα πρόκειται να ζητήσει από τους φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μια αύξηση του ELA που παρέχει προς τις ελληνικές τράπεζες, κατά 1,1 δισ. ευρώ, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάποιοι φορείς χάραξης πολιτικής θέλουν να επιτρέψουν στην ΤτΕ μια πολύ μικρότερη αύξηση ή καθόλου, καθώς η Ελλάδα έχει ακόμη ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι διαθέσιμο και οι εκροές καταθέσεων σταθεροποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρουν οι πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αύξησε τη διαθέσιμη χρηματοδότηση του ELA στα 80 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα. 

Σήμερα εξάλλου αναμένεται να συζητηθεί και το καθεστώς των εγγυήσεων που είναι υποχρεωμένες να προσκομίζουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον ELA.

Ωστόσο είναι αμφίβολο κατά πόσο θα ληφθούν αποφάσεις επ΄ αυτού και συγκεκριμένα αν προχωρήσει τελικά η ΕΚΤ στην αλλαγή του πλαισίου αυτού οδηγώντας εν τέλει στην μείωση του ανώτατου ορίου του ELA που μπορεί να χορηγηθεί στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής» η ΕΚΤ εξετάζει ν΄ αυξήσει το «κούρεμα» που επιβάλλει στις εγγυήσεις (collaterals) των ελληνικών τραπεζών, διευθύνοντας όμως παράλληλα την γκάμα των εγγυήσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Μία τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν πρόκειται να επιφέρει αλλαγές στο ανώτατο όριο δανεισμού των τραπεζών μέσω του ELA.