Την ανάγκη οι χώρες της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι

Ο Ντράγκι αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των κυβερνήσεων που έλαβαν δύσκολες, και συχνά αντιλαϊκές, αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση των οικονομιών τους. Μόνο με τις μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να απελευθερωθεί το ανεκμετάλλευτο δυναμικό μιας οικονομίας, η οποία επίσης υποστηρίζεται και από τη χαλαρή νομισματική πολιτική ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και εξήγησε: 

Μια οικονομία που ανακάμπτει γρηγορότερα μετά από ένα σοκ είναι εκείνη που αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό με την πάροδο του χρόνου.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι οι μεταρρυθμίσεις συμβάλουν στο να εμποδίσουν τη διαβρωτική δράση της μακροπρόθεσμης ανεργίας. Μάλιστα, επικαλούμενος έρευνα του ΟΟΣΑ, είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 11% για πάνω από μια δεκαετία.

«Δεδομένου ότι πολλές οικονομίες βρίσκονται μακριά από τα όρια της βέλτιστης πρακτικής, τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς, τα κέρδη και τα περιθώρια βελτίωσης από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι μεγαλύτερα. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί τα οφέλη της μεταρρύθμισης θα μπορούσαν να είναι τόσο υψηλά στη ζώνη του ευρώ. Τα υψηλά επίπεδα διαρθρωτικής ανεργίας, σε συνδυασμό με υψηλό αριθμό των υποαπασχολούμενων, συνεπάγονται λανθάνον δυναμικό στις οικονομίες», εξήγησε.