Στον απόηχο της εμπλοκής στη διαπραγμάτευση για τον ΦΠΑ, δανειστές και κυβέρνηση αναζητούν τη λύση στις διαπραγματεύσεις. 

Οι «θεσμοί» ζητούν καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 23%, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει τρεις, έναν στο 7% στον οποίο θα ενταχθούν τα φάρμακα, βασικά τρόφιμα και κάποια άλλα είδη πρώτης ανάγκης, 14% στον οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνεται και η ενέργεια και 22%.

Τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση ως προς το ζήτημα είναι: 

  • Η πρόταση των δανειστών για την κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή που σήμερα ανέρχεται στο 6,5% και από την ελληνική πλευρά προτείνεται να ανέλθει στο 7%. Εδώ εντάσσονται τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα περιοδικά, τα φάρμακα και τα εμβόλια τα ξενοδοχεία κ.α. Τυχόν κατάργησή του θα σημάνει αυτόματα αυξήσεις τιμών σε όλα τα αυτά τα προϊόντα και υπηρεσίες που είναι βασικά για τους καταναλωτές. 
  • Η πρόταση από την πλευρά των θεσμών για μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% που είναι σήμερα στο ανώτερο συντελεστή 23%. Η πρόταση αυτή συναντά ισχυρές αντιδράσεις από την ελληνική κυβέρνηση που αντιπροτείνει την παραμονή της ενέργειας στον χαμηλό συντελεστή.
  • Ο συντελεστής στον οποίο θα ενταχθούν τα τρόφιμα. Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει να παραμείνουν στο 7% κάποια βασικά είδη πρώτης ανάγκης όπως γάλα, ψωμί και ορισμένα άλλα, και ο μεγάλος όγκος των τροφίμων να παραμείνει όπως και σήμερα στον χαμηλό συντελεστή που με βάση την ελληνική πρόταση θα ανέλθει στο 14% από 13% σήμερα.
  • Το καθεστώς το οποίο θα ισχύσει τελικά για τα νησιά του Αιγίου. Οι δανειστές προτείνουν την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ κατά 30% στις περιοχές αυτές. Ένα από τα μέτρα που συζητούνται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η επιστροφή του επιπλέον φόρου που θα προκύψει από ενδεχόμενη κατάργηση στους επαγγελματίες που θα εκδίδουν αποδείξεις.