«Χρειαζόμασταν την τρόικα, την καλέσαμε να μας βοηθήσει και συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά μαζί της», τονίζει ο ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «Λόγω των λαθών του παρελθόντος είχαμε ανάγκη τη χείρα βοηθείας των Ευρωπαίων εταίρων μας και του ΔΝΤ. Η τρόικα είναι προσωρινά εδώ. Δεν θέλουμε να γίνουμε βάρος για περισσότερο διάστημα, είχαμε εποικοδομητικές συναντήσεις, ενίοτε με διαφορετικές απόψεις, αλλά είναι φυσικό», σημειώνει.

Ο Χάρης Γεωργιάδης αναφέρει ότι δεν θα ζητηθεί η εκταμίευση όλου του ποσού βοήθειας, καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν πιο επιτυχής από όσο αναμένονταν και μετά από 14 τετράμηνα αρνητικής ανάπτυξης, το πρόσημο έγινε και πάλι θετικό το πρώτο τετράμηνο του 2015.

«Αυτό δείχνει ότι δημοσιονομική εξυγίανση και δομικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία δεν οδηγούν στη βαθιά ύφεση, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι», επισημαίνει ο Χάρης Γεωργιάδης και προσθέτει, σύμφωνα με την Deutsche Welle:

Το αντίθετο συμβαίνει, αφήνουμε την ύφεση πίσω μας και δεν θέλουμε να χρειαζόμαστε τους εταίρους, αλλά να γίνουμε και πάλι αξιόπιστο μέλος στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε αναφορά στην απαρχή και τις αιτίες της κρίσης, στις επισφάλειες του τραπεζικού συστήματος και στις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, στέκεται ιδιαίτερα στο πώς καταπολεμήθηκαν τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα:

Όχι με την επιβολή μεγαλύτερων φόρων, που θα έπλητταν νοικοκυριά και επιχειρηματίες, αλλά με περικοπή δαπανών (…) Περικόψαμε τρέχουσες δαπάνες και μισθούς, βάλαμε τέλος στην κατάχρηση των κοινωνικών εισφορών και έτσι μπορέσαμε να συμπεριλάβουμε 7.000 δικαιούχους στο σύστημα. Επεξεργαστήκαμε με το ΔΝΤ ένα σύστημα ελάχιστου επιδόματος κοινωνικής βοήθειας ανάλογα με τα μέλη των οικογενειών.