Να δουν στοιχεία όλων των δανείων τους, καθώς και τις δόσεις που κατέβαλαν το 2014, μπορούν από σήμερα οι εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες μέσω του Taxisnet

Συγκεκριμένα λίγο πριν από τις 15.00 διεκόπη η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, προκειμένου να ενημερωθούν οι φορολογικές δηλώσεις με τα στοιχεία όλων των δανείων που πληρώθηκαν το 2014. 

Τα στοιχεία στη δήλωση δεν φαίνονται προσυμπληρωμένα. Όπως συμβαίνει και με τους τόκους καταθέσεων, ο δανειολήπτης μπορεί να δει έναν βοηθητικό πίνακα για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης, ο οποίος περιέχει:

1.      Την Τράπεζα που έχει χορηγήσει το δάνειο
2.      Τον ΑΦΜ του συμβαλλόμενου,
3.      Το είδος του δανείου (στεγαστικό, καταναλωτικό κλπ)
4.      Την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και
5.      Το καταβληθέν ποσό για ολόκληρο το 2014.

Ο πίνακας αυτός, ωστόοσ, δεν έχει δεσμευτικό αλλά ενημερωτικό χαρακτήρα, καθώς είναι ένα νέο σύστημα στο οποίο μπορεί να παρατηρηθούν ελλείψεις. 

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναφέρει ότι αν κάποιος χρήστης του Taxisnet δεν βρίσκει κάποιο από τα δάνειά του στον πίνακα, θα πρέπει να αναζητήσει τη βεβαίωση από την τράπεζα. Φέτος, όπως και πέρυσι, οι τράπεζες δεν αναμένεται να στείλουν βεβαιώσεις από μόνες τους. 

Ειδικότερα, η εφορία ζητά να αποτυπωθεί στη δήλωση το «πραγματικό γεγονός». Δηλαδή, οφείλετε να δηλώσετε όλα τα δάνεια που πληρώσατε την προηγούμενη χρονιά, καθώς τα ποσά αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης.