Θετικά φαίνεται να υποδέχονται οι παράγοντες της αγοράς αυτοκινήτων την ανακοίνωση για τα νέα μέτρα που έρχονται στο σύστημα φορολόγησης και ταξινόμησης των Ι.Χ. εκφράζοντας, βεβαίως και τις επιφυλάξεις τους για τον χρόνο και τον τρόπο επιβολής τους. 

Οι αλλαγές που προωθούνται και αναμένονται να τεθούν σε εφαρμογή μετά από διαβουλεύσεις και με τους αρμόδιους φορείς, έχουν να κάνουν καταρχάς με την κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού, την καταβολή ΦΠΑ σε μεταχειρισμενα οχήματα από χώρες του εξωτερικού, στην θέσπιση αντικινήτων στην κυκλοφορία παλαιών οχημάτων, στην αναπροσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης, αλλά και στην αλλαγή του τρόπου ελέγχου ανασφαλιστων αυτοκινήτων. 

Αναλυτικά τα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση της φορολόγησής τους. Αντί γι’ αυτό προτείνεται υπολογισμός της φορολογίας στη βάση της λιανικής τιμής (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης.
  • Καταβολή ΦΠΑ, έλεγχο στοιχείων και υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.
  • Θέσπιση αντικινήτρων στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων (π.χ. για οχήματα άνω της 20ετίας) με ένα «τέλος περιβάλλοντος».
  • Αντικατάσταση του συστήματος απόσυρσης από ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς.
  • Ανάλογη προσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σχετικά με τα αυτοκίνητα.
  • Αλλαγή του τρόπου ελέγχου ανασφάλιστων και ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων (π.χ. με ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων τους).

Σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, αν και δεν περιλαμβάνονται στο περίγραμμα των αλλαγών που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν την κατεύθυνση των μεταβολών στον τρόπο υπολογισμού των τελών ταξινόμησης. 

Το επόμενο βήμα θα είναι η αποσύνδεση των τελών κυκλοφορίας από τον κυβισμό των αυτοκινήτων και η σύνδεση τους με άλλους πιο αξιόπιστους παράγοντες. 

Για παράδειγμα μία από τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται σήμερα στην αγορά είναι ακριβά αυτοκίνητα με χαμηλό κυβισμό αλλά πολλούς ίππους να επιβαρύνονται με χαμηλότερα τέλη από ΙΧ χαμηλότερης αξίας υψηλότερου κυβισμού αλλά λιγότερων ίππων.

Με αισιοδοξία, πάντως, αντιμετωπίζει γενικότερα η αγορά αυτοκινήτου την πρώτη ανακοινωση για τις κατευθύνσεις των αλλαγών στη φορολογία των ΙΧ, τηρώντας ωστόσο στάση αναμονής για τις τελικές ρυθμίσεις οι οποίες θα κρίνουν και το αποτέλεσμα.

'Οπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων Δημήτρης Πάτσιος :«Τα ενδεχόμενα μέτρα καταρχήν μας βρίσκουν καταρχήν θετικούς, καθώς θεωρούμε ότι σε πρώτη ανάγνωση συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της φορολόγησης του αυτοκινήτου. Αντίθεση σημειώνουμε στην κατάργηση της απόσυρσης, ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέτρο, καθώς με αυτήν ωφελούνται όλοι, οι καταναλωτές, η πολιτεία, το περιβάλλον και η  οδική ασφάλεια. Επιφύλαξη υπάρχει ως προς το πότε θα εφαρμοστούν, δηλαδή αν θα είναι σε θέση το υπουργείο να τα εξειδικεύσει και υλοποιήσει άμεσα. Είμαστε εν ολίγοις θετικά διακείμενοι σε αυτές τις ανακοινώσεις, αρκεί να μπορέσουν να μπουν σύντομα σε εφαρμογή και να μην λειτουργήσουν ως μια ακόμα φορολογική επιδρομή στους πολίτες σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο για την χώρα και την αγορά του αυτοκινήτου. Το υπουργείο μας έχει καλέσει να καταθέσουμε και τις δικές μας προτάσεις και πιστεύουμε ότι μέσα από ένα γόνιμο διάλογο θα προκύψουν αποτελέσματα, ωφέλιμα για όλους».

Θετικός προς τα καινουρια μέτρα εμφανίζεται και ο κ. Απόστολος Πετιμεζάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδας: «Αν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζουν τα μέτρα, θεωρώ ότι είναι θετικά και δίκαια για μεγάλη μερίδα κοινού. Από εκεί και πέρα εμείς ως σύνδεσμος έχουμε υποβάλει τις απόψεις μας κατά καιρούς και αναμένουμε κρούση από το υπουργείο για να μπορούμε να συμβάλουμε περαιτέρω στον διάλογο. Ωστόσο, δεν μπορώ να μην είμαι επιφυλακτικός μέχρι να τα δω να εφαρμόζονται».