Εντός των επόμενων 15 ημερών θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο με τις νέες αντικειμενικές αξίες, στο οποίο θα ενσωματώνονται οι προτάσεις του ΣτΕ , όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικομομικών Νάντια Βαλαβάνη

Μιλώντας στον ρ/σ του Alpha είπε:

Είμαστε στο τέλος. Θεωρώ ότι σε ένα 15πενθήμερο θα μπορώ να έχω καταθέσει ένα νομοσχέδιο για θέματα δημόσιας περιουσίας στη Bουλή, που ένα τμήμα της θα αποτελεί και υπόθεση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με βάση και τις κατευθύνσεις του Συμβούλιου Επικρατείας. 

Αναφερόμενη στη ρύθμιση των 100 δόσεων τόνισε ότι η παράταση που δόθηκε μέχρι τις 26 Ιουνίου θα είναι και η τελευταία, επαναλαμβάνοντας ότι οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις 700.000 και το ποσό που μπαίνει σε ρύθμιση θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ, αν κλείσουν όλες οι αιτήσεις. Σημείωσε μάλιστα ότι «αν πάει καλά αυτός ο μήνας υπάρχει δυνατότητα να προσεγγίσουμε τα 6 δισ. και να ξεπεράσουμε τους 700.000 ανθρώπους που έχουν κάνει αίτηση».

Παράλληλα, συνέστησε στη ΓΓ Δημοσίων Εσόδων να κάνει μια αξιολόγηση των πολιτικών του Δημοσίου και να αποφεύγει τις κατασχέσεις όσο διάστημα τρέχει η ρύθμιση γιατί χάνονται αιτήσεις. Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε η κ. Βαλαβάνη, το υπουργείο Εργασίας αναζητεί φόρμουλα για παράταση λίγων ημερών στη ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συμφωνία με Ελβετία και είσπραξη ΦΠΑ

Για την αμνηστεία των καταθέσων στο εξωτερικό, εξήγησε ότι η συμφωνία με την Ελβετία για φόρο 15% επί των αδήλωτων καταθέσεων δεσμεύει και τις αντίστοιχες πράξεις και με τις υπόλοιπες χώρες, «δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει ένα ποσοστό με την Ελβετία και διαφορετικό ποσοστό για τις υπόλοιπες χώρες«. «Η συμφωνία με την Ελβετία λέει ότι οι Ελβετικές τράπεζες στέλνουν μια επιστολή σε όλους τους Έλληνες που έχουν χρήματα στην Ελβετία, στην οποία τους καλούν να καταβάλλουν 15%» διευκρίνισε η κ. Βαλαβάνη.

Παράλληλα, προανήγγειλε προώθηση της ηλεκτρονικοποίησης των συναλλαγών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ. «Σε σχέση με τους ηλικιωμένους οι περισσότεροι έχουν ένα παιδί, ένα εγγόνι που μπορεί να τους βοηθήσει. Οι συνταξιούχοι έχουν μια ιδιορρυθμία. Είτε τους χρειάζεται είτε όχι πηγαίνουν και παίρνουν τη σύνταξη γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη. Αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών είναι ο μόνος τρόπος να πληρώνεται κανονικά ο  ΦΠΑ.