Η ΕΚΤ ενδέχεται να χαλαρώσει τους περιορισμούς στο ύψος της έκδοσης εντόκων γραμματίων σε περίπτωση που καταστεί σαφές πως η ευρωζώνη θα συμφωνήσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.

Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο τραπεζική πηγή, το όριο στο ύψος των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου το οποίο επιτρέπει να διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες, «μπορεί να αυξηθεί εάν υπάρξει μια αξιόπιστη προοπτική για την εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης του δανείου από την ευρωζώνη».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «εάν εκταμιευθεί το 1,9 δισ. ευρώ των κερδών από το [πρόγραμμα] SMP, αυτό θα μπορούσε να είναι το σινιάλο ότι επίκειται συμφωνία».

Η ΕΚΤ επίσημα νωρίτερα αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει το όριο. Αλλά ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης, είχε πει σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δει να χαλαρώνουν οι «περιορισμοί στην αναχρηματοδότησή της» εάν επιτυγχανόταν μια συμφωνία και τελικά να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές ομολόγων.