Σημαντικά αυξημένος είναι ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση για τη δημοσιονομική σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως μεταδίδει το MNI, η ΕΚΤ τονίζει στην ίδια έκθεση ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας παρουσιάζει σημαντικές εκροές καταθέσεων.

Παράλληλα, αναφέρεται στη ραγδαία αύξηση των κινδύνων, κυρίως από την Ελλάδα. «Οι εξελίξεις στην Ελλάδα βρίσκονται σε αντίθεση με τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται και τα spread σε σχέση με την Γερμανία διευρύνονται», υπογραμμίζει.

Επιπλέον, η ΕΚΤ στην έκθεσή της κάνει λόγο για κίνδυνο που οφείλεται στην οξυμένη πολιτική αβεβαιότητα τους τελευταίους έξι μήνες, στην απώλεια πρόσβασης στις αγορές και στην επιδείνωση της αξίας των στοιχείων της. 

Ολόκληρη η έκθεση της ΕΚΤ

«Οι μακροχρόνιες και αβέβαιες διαδικασίες διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης με τους πιστωτές έχουν συνεισφέρει σε επεισόδια μεγάλης αστάθειας στις ελληνικές αγορές, όμως ο κίνδυνος μετάδοσης από την Ελλάδα σε άλλες αγορές της Ευρωζώνης είναι περιορισμένος», επισημαίνεται στην έκθεση.

«Οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι μέχρι στιγμής «σιωπηλές», σημειώνει και προσθέτει ότι η μη επίτευξη μιας γρήγορης συμφωνίας, ο κίνδυνος μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων κινδύνου που απαιτούνται για τις ευάλωτα κράτη της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

«Σε πιο ευρύ επίπεδο οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του χρέους είναι πιθανό να επιμείνουν μεσοπρόθεσμα καθώς ο 'λόγος ΑΕΠ προς χρέος' εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε ισορροπημένα επίπεδα σε αρκετές χώρες», αναφέρεται στην έκθεση.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να μην αυξήσει το όριο του ELA, δηλαδή του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας, για τις ελληνικές τράπεζες. Έτσι, το περιθώριο ρευστότητας ανέρχεται γύρω στα 3 δισ. ευρώ. Την προηγούμενη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα είχε προχωρήσει σε αύξηση του ELA, μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ. 

 


TAGS