Το σχέδιο του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, έναν χρόνο μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Κομισιόν, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά... 

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ και η Ευρωβουλή κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για τη δημιουργία ίσως του σημαντικότερου μέρους του σχεδίου του Γιουνκέρ: Το  ευρωπαϊκού ταμείου επενδύσεων, το οποίο θα αρχίσει να παρέχει πιστώσεις στα τέλη του καλοκαιριού. 

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για το πρόγραμμα Γίρκι Κατάινεν η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 24 Ιουνίου.

«Αυτό σημαίνει πως το ταμείο θα είναι επιχειρησιακό και θα αρχίσει να χρηματοδοτεί προγράμματα στο τέλος του καλοκαιριού», υπογράμμισε η Κομισιόν, για την οποία το πρόγραμμα αυτό κατέχει κεντρική θέση.

Τι προβλέπει το πακέτο Γιουνκέρ 

Το «πακέτο» Γιουνκέρ, παρουσιάστηκε στα τέλη του 2014 και έχει σκοπό την επαναφορά στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Αναμένεται να κινητοποιήσει 315 δισεκατομμύρια επενδύσεων σε διάστημα τριών χρόνων μέσω της δημιουργίας ενός ταμείου για τις στρατηγικές επενδύσεις (EFSI).

Το ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με 21 δισ. ευρώ, ενώ τα κράτη-μέλη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν. Έξι από αυτά –η ΠολωνίαΓερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο– έχουν ήδη ανακοινώσει τη συνεισφορά τους για τη χρηματοδότηση εθνικών προγραμμάτων.

Ένα από εμπόδια για τη συμφωνία ήταν το πόσα χρήματα θα καταβληθούν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το λεγόμενο ασφαλιστήριο εγγυήσεων, το οποίο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να καλύπτει τις αρχικές ζημίες των επενδυτών σε περίπτωση αποτυχίας ενός προγράμματος.

Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε ότι έξι δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από χρήματα που είχαν προϋπολογιστεί αρχικά για την έρευνα, την καινοτομία και τις υποδομές.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στους εκπροσώπους των κρατών-μελών, προβλέπει ότι οι περικοπές στην έρευνα και στις υποδομές θα περιοριστούν στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.