Πεπεισμένος πως η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από το ευρώ εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ο Κονστάντσιο τόνισε χαρακτηριστικά: 

Η υπόθεσή μας, και εγώ προσωπικά είμαι ιδιαίτερα πεπεισμένος γι' αυτό, είναι ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας (από το ευρώ), ακόμη και αν δεν επιτευχθεί γρήγορα μία συμφωνία. Τότε μπορεί να υπάρξει κάποια αναταραχή, αλλά σίγουρα όχι το χειρότερο σενάριο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα αντιδρούσε η ΕΚΤ, σε περίπτωση που το ελληνικό κράτος δεν πλήρωνε τη δόση που οφείλει στο ΔΝΤ στις αρχές Ιουνίου, ο κεντρικός τραπεζίτης εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν φερέγγυες, ώστε να συνεχισθεί η χρηματοδότησή τους από το ευρωσύστημα.

«Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να γίνει ξανά η ανάλυση της κατάστασης των τραπεζών, επειδή η έκθεση τους στον δημόσιο τομέα της Ελλάδας θα υφίστατο περαιτέρω μείωση της αξίας της. Αλλά, η ανάλυση που έχει γίνει, δείχνει ότι, λόγω του ύψους της έκθεσης που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στον δημόσιο τομέα της Ελλάδας, μπορούν να αντέξουν μεγάλη μείωση της αξίας της», δήλωσε ο Κονστάνσιο και πρόσθεσε: 

Πρέπει να θυμηθούμε ότι το ύψος των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες έχει μειωθεί πολύ, λόγω της προηγούμενης αναδιάρθρωσης του χρέους που έγινε (σ.σ.: με το PSI), και εν τω μεταξύ οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, εάν συνέβαινε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η ανάλυση πρέπει να γίνει ξανά, επειδή το ενδιαφέρον μας είναι να διατηρήσουμε τη ρευστότητα στις τράπεζες, με την προϋπόθεση ότι αυτές είναι φερέγγυες.