Για συστημικές συνέπειες που θα προκληθούν εαν δεν υπάρξει συμφωνία και η Ελλάδα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ κάνει λόγο σε ανάλυσή της η Goldman Sachs. 

Όπως αναφέρει, οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν προς μια προκαταρκτική συμφωνία την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε εκταμίευση επαρκών πόρων για να πληρωθεί το ΔΝΤ τον Ιούνιο και να ανοίξει το δρόμο για την επόμενη φάση των διαβουλεύσεων που αφορούν, σύμφωνα με την Goldman Sachs, σε ένα τρίτο πρόγραμμα.

Όπως υπενθυμίζεται στην ανάλυση  μια μή πληρωμή δόσης στο ΔΝΤ δεν θα πυροδοτήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και δεν θα οδηγήσει τον EFSF στο να ζητήσει την εξόφληση του συνόλου του δανείων. 

Εκτιμά επίσης ότι δεν θα προκαλέσει την αναστολή της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ. Ωστόσο ένα τέτοιο γεγονός θα περιπλέξει τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, θα φέρει διαμαρτυρίες από άλλα κράτη μέλη του ΔΝΤ και πιθανότατα θα επιταχύνει τις εκροές καταθέσεων.

Η Goldman Sachs σημειώνει, τέλος, ότι παραμένει η υψηλή μεταβλητότητα στα ομόλογα και μάλιστα ότι έχει αρχίσει να μεταδίδεται και στους τίτλους άλλων χωρών της περιφέρειας. Η συσχέτιση μεταξύ των ελληνικών 10ετών με τα αντίστοιχα Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας έχει αυξηθεί μετά το Μάρτιο παρά το QE.

«Αν αποφευχθεί η πτώχευση έναντι του ΔΝΤ και εξασφαλιστεί ότι οι πληρωμές που πρέπει να γίνουν από την Αθήνα προς την ΕΚΤ θα μεταβιβαστούν στον επίσημο τομέα το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει ένα βραχυπρόθεσμο ράλι ανακούφισης, εκτιμά. Ωστόσο θα είναι βραχύβιο καθώς θα πρέπει να βρεθεί μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα και να περάσει από τα κοινοβούλια των χωρών», επισημαίνεται.