«Δεν είναι τα ομόλογα, αλλά οι πολιτικοί που έχουν τη δύναμη να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ ή να την διώξουν από αυτό», αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι τον οίκο αξιολόγησης, Moody's.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απάντηση στο ελληνικό ζήτημα μπορεί να δοθεί μέσω των IOUs. «Μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι μία αναπόφευκτη συνέπεια της χρεοκοπίας», δηλώνει ο αναλυτής του οίκου, Κόλιν Έλις. «Η απόφαση για "χωρισμό" θα ήταν πολιτική πράξη» αναφέρεται ακόμη.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι μία χρεοκοπία τους ερχόμενους μήνες -ίσως προκληθεί από την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να πληρώσει τους πιστωτές της εγκαίρως, προτιμώντας να καλύψει συντάξεις και μισθούς- δεν θα είναι αποτέλεσμα συναινετικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της.

Επομένως, μία χρεοκοπία θα προκαλούσε «αναστάτωση», αλλά δεν θα σήμανε απαραίτητα το τέλος του «πολυτάραχου βίου της Ελλάδας στο ευρώ».

Οι FT σημειώνουν στη συνέχεια ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δύο άμεσες επιλογές: Η πρώτη, έπειτα από την έξοδο του ευρώ και την μετατροπή του νομίσματος, αφορά στη δυνατότητα να τυπώσει χρήμα που είναι απαραίτητο για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της. Όσο για τη δεύτερη επιλογή αφορά στην έκδοση προσωρινών IOUs, ή «scrip» που θα μπορούσε να αποδειχθεί μέρος της μετάβασης στη δημιουργία ενός νέου νομίσματος.

«Από αυτές τις επιλογές, πιστεύουμε ότι η δεύτερη είναι πιο πιθανή, μέσω της οποίας θα μπορούσε να εξαγοραστεί επιπλέον χρόνος για τις διαπραγματεύσεις», επισημαίνει ο οίκος.

Oι FT συνεχίζουν γράφοντας ότι η έκδοση των IOUs θα ήταν αποτέλεσμα μίας πολιτικής απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Με άλλα λόγια, θα μπορεί να δημιουργηθεί μία εναλλακτική μορφή νομίσματος για τη χρηματοδότηση των εγχώριων αναγκών της κυβέρνησης. 

Την ίδια ώρα, το δημοσίευμα επισημαίνει πως τα «scrip» έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορες περιπτώσεις, αναφέροντας το παράδειγμα της πολιτείας της Καλιφόρνια το 2009.

Βέβαια, η έκδοση δε συνεπάγεται κατ’ανάγκη την επίσημη έξοδο από το ευρώ, αν χρησιμοποιηθεί μόνο ως προσωρινό μέτρο ώστε να κατευνάσει το κλίμα και τις ανησυχίες για την ρευστότητα.

Ωστόσο, η έκδοσή του θα μπορούσε να επιδεινώσει την οικονομική και χρηματοοικονομική εξάρθρωση -αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εξόδου- και ταυτόχρονα θα μπορούσε να διευκολύνει την πορεία προς την έξοδο δημιουργώντας το πλαίσιο για ένα παράλληλο νόμισμα, σύμφωνα με την έκθεση.

Αν η κυβέρνηση απαιτούσε από τις τράπεζες να δέχονται «scrip» στο ίδιο επίπεδο με το ευρώ, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκροή καταθέσεων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πάγωμα των καταθέσεων και ελέγχου των κεφαλαίων. 

Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο έλεγχος των κεφαλαίων δε θα σήμαινε αναγκαστική έξοδο και αναφέρει το παράδειγμα της Κύπρου το 2013 όπου κάτι ανάλογο σημειώθηκε για να ηρεμήσει τις πιέσεις στον τραπεζικό τομέα.

Το δημοσίευμα καταλήγει η απαγόρευση της δωρεάν ανάληψης ευρώ στην Ελλάδα και η μεταφορά τους σε άλλη χώρα της νομισματικής ένωσης, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει υψηλότερο κίνδυνο ενδεχόμενης εξόδου.