Χάος επικρατεί με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, με τους φορολογούμενους να έχουν στη διάθεσή τους έναν μήνα για την υποβολή τους και το υπουργείο Οικονομικών να εμφανίζεται αρνητικό σε παράταση της προθεσμίας.

Οι χειρισμοί της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, τα μεγάλα λάθη με τα προσυμπληρωμένα στοιχεία και οι τροπολογίες που κατέθεσε το ΥΠΟΙΚ στο «παρά πέντε», έχουν οδηγήσει σε ένα απίστευτο αλαλούμ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί είναι ελάχιστες, με τη διορία να λήγει στις 30 Ιουνίου. Την ίδια ώρα, τα νομικά πρόσωπα δεν μπορούν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, καθώς ακόμα δεν έχει ανοίξει το σύστημα γι' αυτά, ενώ τεράστια λάθη παρατηρούνται στα προσυμπληρωμένα στοιχεία.

Έτσι, ο κίνδυνος να υποβληθούν οι δηλώσεις την τελευταία στιγμή ή εκπρόθεσμα είναι αυξημένος. Ωστόσο, είναι πιθανό το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet να μην αντέξει τη μαζική υποβολή των δηλώσεων και να «πέσει». Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, με ανακοίνωση της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ζητούσε από τους φορολογούμενους να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους τις βραδινές ώρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διάστημα ενός μήνα πρέπει να υποβληθούν περίπου 6 εκατομμύρια δηλώσεις φυσικών προσώπων και 200.000 νομικών, πράγμα που σημαίνει ότι καθημερινά θα πρέπει να υποβάλλονται 200.000 δηλώσεις!

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών επιρρίπτει τις ευθύνες στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις εντοπίζονται στα εξής:

1. Ανοιξε με τεράστια καθυστέρηση το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή των δηλώσεων, με αποτέλεσμα τα φορολογικά έσοδα να παρουσιάζουν υστέρηση 900 εκατ. ευρώ.

2. Λάθη στους προσυμπληρωμένους κωδικούς για τα δάνεια. Σε αρκετές περιπτώσεις, εμφανίζεται το δάνειο και στους δύο συζύγους.

3. Ακόμη δεν έχει κοινοποιηθεί η εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ για τις εκπιπτόμενες δαπάνες.

4. Οι λογιστές περιμένουν ακόμα διευκρινίσεις για τον τρόπο φορολόγησης των αγροτών.

5. Οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί παρουσιάζουν λανθασμένα στοιχεία, τόσο στα ποσά του εργοσήμου όσο και σε συντάξεις, με αποτέλεσμα να χρειάζεται η εκ νέου υποβολή των σχετικών αρχείων από τους αρμόδιους φορείς.

Δεν δίνει παράταση το ΥΠΟΙΚ

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, εμφανίζεται αρνητική στη μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. 

Σε πρόσφατη συνάντησή της με το προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η κυρία Βαλαβάνη υποστήριξε πως το αίτημα του Επιμελητηρίου δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης (31 Ιουλίου), για να μην επηρεαστεί η πορεία των εσόδων, αλλά και επειδή το ενδεχόμενο αυτό βρίσκει αντίθετους τους θεσμούς.