Φωτιά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βάζουν και πάλι οι δανειστές, καθώς ζητούν ριζικές αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost, οι θεσμοί εμμένουν στην επιβολή δύο συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και πάνω από 20% για τον ανώτατο. 

Η κυβέρνηση διαμηνύει, πάντως, ότι δεν θα δεχθεί το σενάριο του διπλού συντελεστή, καθώς αυτό θα αύξανε τις τιμές σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα τα οποία θα εντάσσονταν στον χαμηλό συντελεστή του 11%.

Πρόταση της κυβέρνησης παραμένει σταθερά η εφαρμογή τριών συντελεστών ΦΠΑ στο 7%, 11% και 22-23%, με την προσπάθειά της να επικεντρώνεται στο να ενταχθούν στον χαμηλό συντελεστή όσο το δυνατό περισσότερα προϊόντα. Όπως αποκάλυψε το newpost, εξετάζει ωστόσο την κατάργηση του προνομιακού καθεστώτος στα νησιά.

Τα υπόλοιπα μέτρα που ζητούν οι θεσμοί

Ταυτόχρονα το σχέδιο 10 σελίδων με την αντιπρόταση των θεσμών  η οποία δεν έχει φτάσει ακόμα στα χέρια του  Αλέξη Τσίπρα, απαιτεί -σύμφωνα με πληροφορίες του Mega-  την παραίτηση της Αθήνας από όλες τις ανατροπές που προωθούσε στα εργασιακά και συγκεκριμένα: 

  • Την παραίτηση από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • Την παραίτηση από την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού

Επιπλέον,  θέτει ως προϋπόθεση την παρουσίαση από την ελληνική πλευρά ισοδύναμων μέτρων για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Επίσης, ζητούν άμεση ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και βάζουν στο τραπέζι τη μικρή ΔΕΗ. 

Ωστόσο, πηγές των θεσμών αναφέρουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, ότι μπορεί να υπάρξει ευελιξία στην πρότασή τους προς την Ελλάδα.