Την αύξηση των επενδύσεων, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την βελτίωση του οικονομικού κλίματος κρίνει ως απαραίτητα στοιχεία η Eurobank για να μην μπει η ελληνική οικονομία σε περίοδο στασιμότητας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας ο ετήσιος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης διαμορφώθηκε στο 0,23% το 1ο τρίμηνο 2015.

Σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχές τρίμηνο (-0,16% και -0,41% το 4ο τρίμηνο 2014).

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό κλίμα ο δείκτης κινήθηκε τον Μάιο σε χαμηλό 17 μηνών (91,4 μονάδες δείκτη). Η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση καταγράφηκε στο δείκτη εμπιστοσύνης των υπηρεσιών και ακολούθησε αυτός των καταναλωτών (-5,7 και -3,1 μονάδες δείκτη αντίστοιχα).

Αντίστοιχα, το ποσοστό ανεργίας έμεινε αμετάβλητο τον Μάρτιο, ενώ σε ετήσια βάση η απασχόληση αυξήθηκε κατά 14,06 χιλ. άτομα, η ανεργία μειώθηκε κατά -79,39 χιλ άτομα και ως εκ τούτου το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά -65,34 χιλ άτομα.

Η πτωτική πορεία του ποσοστού ανεργίας εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες (με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, δηλαδή Δεκέμβριος - Μάρτιος) γεγονός που χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές της τράπεζας ανησυχητικό για την πορεία της αγοράς εργασίας.

Ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τη μεταποίηση (Purchasing Managers’ Index - PMI) στην Ελλάδα έκλεισε στις 48,0 μονάδες το Μάιο, υποδεικνύοντας συρρίκνωση του τομέα παραγωγής αγαθών για ένατο συνεχή μήνα.