Το σενάριο περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ανακινεί το αμερικανικό δίκτυο CNN με αφορμή το αίτημα για ομαδοποίηση των δόσεων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το δημοσίευμα, παραθέτει τους έξι λόγους για τους οποίους – σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό δίκτυο – ένα Grexit δεν θα ήταν η απόλυτη καταστροφή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα «έφτασε κοντά στην χρεοκοπία και την πιθανή έξοδό της από την Ευρωζώνη μετά την καθυστέρηση της πληρωμής των 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ», αλλά εξηγεί ότι η προοπτική της εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν τρομοκρατεί την παγκόσμια αγορά όσο στο παρελθόν.

  1. Ισχυρότεροι πιστωτές: Η δομή του ελληνικού χρέους έχει αλλάξει δραματικά, αναφέρει το CNN και εξηγεί πως το 2010, το 85% του χρέους βρισκόταν στα χέρια ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι είχαν πολλά να χάσουν. Πλέον, 80% του ελληνικού χρέους -σύμφωνα με την Open Europe- βρίσκεται στην κατοχή κυβερνήσεων και άλλων θεσμών, όπως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, οι οποίοι είναι καλύτερα «εξοπλισμένοι» να αντιμετωπίσουν μια πιθανή ελληνική πτώχευση.
  2. Το ρίσκο έχει διαχυθεί: Το CNN αναφέρει πως «δεν υπάρχει καμία τράπεζα που να κατέχει σημαντικό μερίδιο του χρέους, επομένως κανένας πιστωτής δεν θα δεχόταν μεγάλο πλήγμα».
    «Επιπλέον, οι ξένες τράπεζες είχαν στην κατοχή τους μόλις 46 δισ. δολάρια του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του 2014. Αυτό σε σύγκριση με τα 300 δισ. δολάρια του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Wells Fargo» συνεχίζει το δημοσίευμα και προσθέτει πως «οι διεθνείς τράπεζες δεν πρόκειται να τιμωρηθούν, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση του χρέους ταρακουνάει την εμπιστοσύνη στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».
  3. ​​Δεν υπάρχει κίνδυνος για ντόμινο: Σε αυτό το σημείο, το δημοσίευμα αναφέρει πως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία -οι υπόλοιπες «προβληματικές» χώρες της Ευρωζώνης- «τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα έπειτα από σκληρή δουλειά μέσω από επώδυνα προγράμματα διάσωσης. Οι επενδυτές είναι περισσότερο πρόθυμοι να δανείσουν τα χρήματά τους στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, γιατί είναι λιγότερο φοβισμένοι ότι αυτές οι χώρες θα ακολουθήσουν την Ελλάδα εκτός του ευρώ».
  4. Ανάκαμψη από την ΕΚΤ: Αναφορά γίνεται και στο σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με το CNN να τονίζει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των 1,3 τρισ. δολαρίων αναμένεται να δώσει ώθηση στην οικονομία και την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
  5. Οικονομική ανάπτυξη: Η Ευρώπη, παρότι μάχεται τις επιπτώσεις της μακρόχρονης ύφεσης, τώρα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με όταν το Grexit αποτελούσε πιθανότητα το 2012, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο.
  6. Νέο σχέδιο για τα κράτη-μέλη: Όταν η κρίση της Ευρωζώνης «χτύπησε» για πρώτη φορά το 2010, οι ηγέτες δεν είχαν κανένα πλάνο ώστε να ανατρέξουν αν ένα κράτος-μέλος αντιμετώπιζε προβλήματα. Έκτοτε, οι χώρες της Ευρωζώνης εγκαθίδρυσαν το ταμείο διάσωσης με κεφάλαια ύψους 800 δισ. δολαρίων για έκτακτα δάνεια. Επιπλέον, συμφώνησαν σε κανόνες γύρω από το πώς οι χώρες μπορεί να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα, καταλήγει το δημοσίευμα.