Αναπροσαρμογές στην ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση με τους δανειστές.

Όπως διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, οι αναπροσαρμογές αυτές σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπερβαίνουν σημαντικά το εκτιμώμενο εισπρακτικό αποτέλεσμα της ελληνικής πρότασης ή να οδηγήσουν σε έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές.

Η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει οριακές μεταβολές στο ύψος των συντελεστών που έχει προτείνει με τον συντελεστή 23% να παραμένει, πάντως, αμετάβλητος. Μεταβολές εξετάζονται και στις κατηγορίες των προϊόντων και υπηρεσιών που θα υπαχθούν στους συντελεστές, σε σχέση με την αρχική πρόταση.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση που υπεβλήθη προς τους θεσμούς προβλέπει τρεις συντελεστές: 6% για φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, 11% για εφημερίδες και περιοδικά, φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος-νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια, και 23% για όλα τα υπόλοιπα. Τα μέτρα αυτά έχουν στόχο έσοδα περίπου 950 εκατ. ευρώ. 

Οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι «σε καμία περίπτωση πάντως, η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί την υπαγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας στον υψηλό συντελεστή 23% (από 13% σήμερα). Κάτι τέτοιο θα επέφερε σημαντική επιβάρυνση σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά και απορρίπτεται». 

Πάντως, η ελληνική πρόταση εντάσσει το κόστος του ρεύματος στον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ.

Όσον αφορά τα νησιά, στην ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης γίνονται δεύτερες σκέψεις για το καθεστώς στο ΦΠΑ των νησιών. Σε αντίθεση με ό,τι προβλέπονταν στην αρχική πρόταση που υποβλήθηκε προς τους θεσμούς, εξετάζεται τώρα να μην μεταβληθεί το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα για να μην αλλάξει ο χαμηλός συντελεστής στα νησιά