Μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Απρίλιο, με την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να ξεκινά με καλές προοπτικές το δεύτερο τρίμηνο.

Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,9% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση 0,1%.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν, ωστόσο, 1,3%, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,5%, διευρύνοντας το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας στα 22,3 δισεκ. ευρώ.

«Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία έχει αφήσει πίσω της τη βιομηχανική χειμερία νάρκη», σχολίασε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος στην ING, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν ένα καλό ξεκίνημα για το δεύτερο τρίμηνο.

Πρόσθεσε ότι τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το αδύναμο ευρώ, η σχετικά φθηνή ενέργεια και η ευημερούσα αγορά εργασίας της Γερμανίας είναι «οι καλύτερες προϋποθέσεις για αξιοπρεπείς επιδόσεις ανάπτυξης».

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, οι παραγγελίες που δέχθηκαν οι γερμανικές βιομηχανίες αυξήθηκαν κατά 1,4% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς η ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό αντιστάθμισε την μείωση στην εγχώρια ζήτηση.

«Οι Γερμανοί εξαγωγείς ολοένα και περισσότερο αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα του αδύναμου ευρώ καθώς και της ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης», σχολίασε ο Κρίστιαν Σουλτς, οικονομολόγος στην Berenberg.