Πληρωμές με πλαστικό χρήμα παντού και, ιδιαίτερα, στις καθημερινές συναλλαγές αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα και στην Ελλάδα, μια πρακτική που γνωρίζει ήδη μεγάλη ανάπτυξη σε όλες σχεδόν τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Visa Europe, 1 στα 6 ευρώ που δαπανούν οι καταναλωτές στην Ευρώπη γίνεται με πλαστικό χρήμα (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες), όταν το αντίστοιχο νούμερο στην Ελλάδα είναι μόλις 1 ευρώ στα 33 ευρώ.

Στην Ευρώπη γίνονται 31,5 δισ. ευρώ περίπου συναλλαγές για αγορές με κάρτες Visa ή 60 περίπου συναλλαγές ανά κάρτα το χρόνο, ενώ στην Ελλάδα γίνονται 58 εκατ. ευρώ συναλλαγές για αγορές ή 9 περίπου συναλλαγές ανά κάρτα το χρόνο, γεγονός που αναδεικνύει τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του πλαστικού χρήματος. Από το σύνολο της δαπάνης Visa στην Ελλάδα (για δωδεκάμηνο) που είναι 3,8 δισ. ευρώ, στο ηλεκτρονικό εμπόριο (αγορές μέσω διαδικτύου) αντιστοιχούν 720 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ σε σχέση με πέρυσι, έχουμε αύξηση της συνολικής δαπάνης κατά 4,5% (η αύξηση στο e-commerce είναι 12% περίπου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βρετανία μία στις 3 στερλίνες που δαπανούνται είναι με πλαστικό χρήμα, ενώ, σύμφωνα με αναφορά του περιοδικού Transport for London, σε οκτώ μήνες πραγματοποιήθηκαν περισσότερα 80 εκατ. ταξίδια αξίας 200 εκατ.στερλίνων με περισσότερους 4 εκατ. μοναδικούς χρήστες από 57 χώρες.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Καμπανόπουλος, γενικός διευθυντής της Visa Europe, για την Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, η Visa έχει ξεκινήσει συνεργασίες στα μέσα μεταφορών, όπως ο ΟΑΣΑ και τα ταξί. Ο ΟΑΣΑ πλέον δέχεται στα εκδοτήρια κάρτες Visa για αγορά εισιτηρίων, ενώ σήμερα περισσότερα από 500 ταξί έχουν τερματικά αποδοχής, ενώ αναμένονται πολλά περισσότερα εντός του 2015. Ο αριθμός των ταξί που δέχονται πλαστικό χρήμα ανεβαίνει σημαντικά, καθώς υπάρχουν επιπλέον τα ταξί που συνεργάζονται με taxibeat, taxiplon, uber.

Επίσης, στα φαρμακεία τρέχει προωθητικό πρόγραμμα με το e-shop του Advance Pharmacies, ενώ, ταυτόχρονα, υπάρχει ενδιαφέρον και αναπτύσσεται η αποδοχή σε online παραγγελίες φαγητού.

Σύντομα θα είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα και το ψηφιακό πορτοφόλι V.me by Visa το οποίο θα κάνει ποιο εύκολες και ασφαλείς τις συναλλαγές στο διαδίκτυο. Το ψηφιακό πορτοφόλι, με απλά λόγια, θα ενσωματώνει στο κινητό τηλέφωνο ή άλλη φορητή συσκευή του χρήστη όλες τις πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες και ο ίδιος θα επιλέγει με ποια θα κάνει την συναλλαγή τους.