Ανοιχτό αφήνει το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους ο Μπενουά Κερέ δηλώνοντας ότι «το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού».

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ σε συνέντευξή του La Croixσημείωσε χαρακτηριστικά:

Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους δεν είναι ταμπού, καθώς το ελληνικό χρέος έχει ήδη αναδιαρθρωθεί για τις ιδιωτικές τράπεζες. Όσον αφορά τους δημόσιους πιστωτές, έχουν ήδη συμφωνήσει σε σημαντικές προσαρμογές σχετικά με την επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων, με αποτέλεσμα το βάρος του ελληνικού χρέους να είναι τώρα σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας ή της Ισπανίας ως ποσοστό του ΑΕΠ. Πρέπει να γίνουν περισσότερα;

Η απάντηση θα εξαρτηθεί από τους τελικούς όρους της συμφωνίας μεταξύ των πιστωτών και των ελληνικών αρχών. Αυτό είναι το μέτρο σύγκρισης, με το οποίο θα επαναξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους. Τα χρήματα που διακυβεύονται ανήκουν στους φορολογούμενους των χωρών της Ευρωζώνης, επομένως είναι θέμα των κυβερνήσεων τους, όχι της ΕΚΤ, να αποφασίσουν γι' αυτό.

Ο κ. Κερέ επεσήμανε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αναδιαρθρώσει η ίδια τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, καθώς αυτό απαγορεύεται από τις συνθήκες.

«Οι απαιτήσεις της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας δεν προέρχονται από δάνεια που χορηγήθηκαν στη χώρα, αλλά από ομόλογα που αγοράσθηκαν στις αγορές κεφαλαίων στο αποκορύφωμα της κρίσης, για να βελτιωθεί ο μηχανισμός μετάδοσης των αποφάσεων της νομισματικής μας πολιτικής. Δεν επιτρέπεται σε εμάς να τα αναδιαρθρώσουμε, καθώς οι συνθήκες μας απαγορεύουν να παρέχουμε οικονομική βοήθεια σε χώρες» πρόσθεσε.

Σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη σχολίασε ότι «δεν συζητώ μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».