Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε σήμερα δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο οι αξιωματούχοι του εργάζονται πάνω σ' ένα σχέδιο που θα επιτρέπει την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους οποιασδήποτε χώρας δεν δύναται να εξοφλήσει τις οφειλές της.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από αξιωματούχους να καταστρώσουν σχέδια για ένα σύστημα αναδιάρθρωσης του χρέους ώστε να μπορεί να παραμείνει στο ευρώ μια χώρα που δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει τις οφειλές της.

Ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε σήμερα ότι γίνεται οποιαδήποτε προετοιμασία για ένα τέτοιο πλαίσιο.

"Η πληροφορία αυτή δεν είναι σωστή", δήλωσε ο εκπρόσωπος. "Επικεντρώνουμε πλήρως τις προσπάθειές μας στην επίλυση της τρέχουσας ελληνικής κρίσης εντός του πλαισίου του τρέχοντος προγράμματος".

Στο σημερινό τεύχος του, το περιοδικό υποστηρίζει, χωρίς να αναφέρει τις πηγές του, πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται "έναν μηχανισμό" που θα εξασφαλίσει την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση το χρέους μιας χώρας που βρίσκεται σε κατάσταση αθέτησης πληρωμών, και θα εγγυάται ότι η χώρα αυτή θα παραμείνει εντός της ευρωζώνης.

Ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί να περιορίσει τις οικονομικές αρωγές "ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο οι χώρες των οποίων τα οικονομικά είναι υγιή να πιέζονται από μία χώρα που έχει ανάγκη χρημάτων", γράφει το Der Spiegel.