Ισχυρές πιέσεις δέχονται σήμερα από το πρωί τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά μετά την χθεσινοβραδινή διακοπή των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Ενδεικτικά η απόδοση του 2ετούς ομολόγου σημειώνει αύξηση σε σύγκριση με το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας κατά 2,51% με αποτέλεσμα να κυμαίνεται στο 28,54%, μικρότερη είναι η αύξηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου. Συγκεκριμένα το 10ετές ομόλογο πριν από λίγο διαπραγματευόταν με απόδοση 12,29%, καταγράφοντας αύξηση κατά 0,5%, σε σύγκριση με το κλείσιμό της Παρασκευής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι τιμές υποχωρούν (με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αποδόσεις) χωρίς να παρατηρείται σημαντικός όγκος συναλλαγών στην αγορά. Μάλιστα στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), στην πλατφόρμα δηλαδή που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, οι συναλλαγές είναι μηδενικές τις τελευταίες εβδομάδες.

Πάντως οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων της Ελλάδος με τους θεσμούς έχουν επηρεάσει αρνητικά και τις υπόλοιπες περιφερειακές αγορές της Ευρώπης. Αντίθετα, ευνοημένα βγαίνουν τα γερμανικά ομόλογακαθώς θεωρούνται ασφαλή καταφύγια. Ετσι η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχωρούσε σήμερα κατά 0,017% στο 0,81%.

Οσον αφορά στα ομόλογα της περιφέρειας, η απόδοση των 10ετων ομολόγων στην Ισπανία αυξάνεται σήμερα κατά 0,087% στο 2,315 % με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων να διευρύνεται κατά 1,58% σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας. Αντιστοίχως, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 2,29%, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου Πορτογαλικού τίτλου σημείωνε αύξηση κατά 0,12% στο 3,16%.