Η καναδική εταιρία λιανεμπορίου Hudson's Bay εξαγόρασε τη μεγαλύτερη γερμανική αλυσίδα πολυκαταστημάτων Kaufhof, από την Metro, για 2,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των προσπαθειών της να επεκταθεί στην Ευρώπη.

Η συμφωνία έρχεται σε μια εποχή που τα πολυκαταστήματα, έχοντας πληγεί από την έλευση παγκόσμιων αλυσίδων μόδας και online αγορών, αρχίζουν και πάλι να αναβιώνουν αφού επένδυσαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο και ανακαίνισαν τα καταστήματά τους.

Η Kaufhof διαθέτει 120 καταστήματα στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, 21.500 εργαζομένους και πωλήσεις ύψους 3,1 δισ. ευρώ. Η εταιρία έχει ακόμα 16 καταστήματα στο Βέλγιο.

Η Hudson's Bay, που διαχειρίζεται πολυκαταστήματα στον Καναδά καθώς και τις αμερικανικές αλυσίδες ειδών πολυτελείας Saks Fifth Avenue και Lord & Taylor, είπε ότι η συμφωνία, που αναμένεται να κλείσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, τη φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στα σχέδιά της να καταστεί «κορυφαία εταιρία λιανικού εμπορίου στον κόσμο».

«Είναι μια γερή βάση για να διερευνήσουμε επιπρόσθετες ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλη την ήπειρο» αναφέρει σε ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος Jerry Storch.

Η Hudson’s Bay είπε ότι σκόπευε να επεκτείνει «επιθετικά» το ηλεκτρονικό εμπόριο της Kaufhof, να βελτιώσει τους χώρους στα καταστήματα και να ενισχύσει την παραγωγικότητα, ενώ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να φέρει τα σήματα Saks Fifth Avenue και Saks OFF 5TH στη Γερμανία και το Βέλγιο.

Η συμφωνία θεωρείται μια σπάνια κίνηση από ξένες εταιρίες λιανικής πώλησης στην αγορά της Γερμανίας, μια χώρα που θεωρείται ότι έχει υψηλό ρίσκο αφότου η Wal Mart εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση το 2006, αλλά που σήμερα βλέπει το καταναλωτικό της κλίμα να διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδά του από το 2001.

Η Metro από την πλευρά της, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρία λιανικών πωλήσεων στην Ευρώπη, ήθελε εδώ και καιρό να πουλήσει την Kaufhof για να επικεντρωθεί στις δραστηριότητες cash-and-carry και καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων. Τα τελευταία χρόνια πουλά σταθερά μη βασικές δραστηριότητες σε μια προσπάθεια να μειώσει το χρέος της.