Την ώρα που εκφράζει την ανησυχία του για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, 'Εβαλντ Νοβότνι παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει υπολογισμοί για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη.

Ερωτηθείς σχετικά με τα κόστη του λεγόμενου Grexit, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας είπε σε δημοσιογράφους σε οικονομικό σεμινάριο στη Βιέννη: 

Φυσικά κάθε αρμόδιος θεσμός και επίσης οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να κάνουν κάποιου είδους υπολογισμούς για τις επιπτώσεις... αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση και να μην συζητάμε γι' αυτήν υπερβολικά.

Πιεζόμενος να απαντήσει στο ερώτημα τι θα στοίχιζε η έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα στην Αυστρία, ο κ. Νοβότνι περιορίστηκε να πει:

Έχουμε τους αριθμούς, αλλά νομίζω ότι δεν είναι αυτό στο οποίο θέλουμε να επικεντρωθούμε.

Ο Νοβότνι είπε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί η μείωση της έκτακτης αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και εξέφρασε ανησυχία για την μέχρι στιγμής αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

 

ξάλλου ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πρετ δήλωσε, στο ίδιο σεμινάριο, πως δεν θέλει να προβεί σε κανένα σχόλιο σχετικά με την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κάτι που είπε ότι είναι πολιτικό ζήτημα.

Ο ίδιος πρόσθεσε όμως ότι «συνηθίζει κανείς σε ένα περιβάλλον διαχείρισης κρίσης και σε ένα περιβάλλον προετοιμασίας της διαχείρισης κρίσης. Κάνουμε ασκήσεις εδώ και χρόνια άρα ναι, έχουμε εμπειρία, όποια κι αν είναι η κατάσταση έχουμε εμπειρία -δυστυχώς, λέω εγώ- εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε εμπειρία σε πολλές δύσκολες καταστάσεις», ανέφερε ο ίδιος.