Σε ετοιμότητα για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους είναι το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο απέστειλε εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο και ζητεί από τις υπηρεσίες να ξεκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες. 

Με αυτή καθορίζονται, επίσης, τα όρια δαπανών και οι στόχοι για την κατάρτιση του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης για το 2016 και τονίζεται ότι τα συνολικά όρια δαπανών είναι αυτά που είχαν προβλεφθεί στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2015-2018.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι «το σχέδιο θα προσαρμοστεί στις νέες πολιτικές τις περιόδου 2015-2019, σύμφωνα με τα δεδομένα (προσδιορισμός πρωτογενών πλεονασμάτων) που θα προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «στο σενάριο βάσης, δεν έχει συμπεριληφθεί η μείωση των δαπανών των υπουργείων και των φορέων της γενικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Οι φορείς διατηρούν την ευελιξία επιλογής των κατηγοριών πιστώσεών τους που θα μειωθούν για ενίσχυσή του, εφόσον επιτυγχάνεται ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».            

Ολόκληρη η εγκύκλιος του Δημήτρη Μάρδα