Υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία καθώς ο κίνδυνος μίας αθέτησης πληρωμής ελληνικού χρέους αύξησε την αβεβαιότητα στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας ZEW ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης προσδοκιών των επενδυτών και αναλυτών, ο οποίος έχει ως στόχο να προβλέπει τις οικονομικές εξελίξεις μετά από έξι μήνες, μειώθηκε στις 31,5 μονάδες από 41,9 τον Μάιο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον περασμένο Νοέμβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μία μείωση στις 37,3 μονάδες (ο μέσος όρος 36 εκτιμήσεων σε έρευνα του Bloomberg).

«Εξωγενείς παράγοντες περιορίζουν το περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης της καλής οικονομικής κατάστασης της Γερμανίας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται, ιδιαίτερα, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας και η περιορισμένη δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο Πρόεδρος του ZEW, Κλέμενς Φιστ.
 
Αν και η Bundesbank αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία, λόγω μεγαλύτερης αισιοδοξίας των καταναλωτών, η Ευρωζώνη πλήττεται από την αδυναμία να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για τη χρηματοδότηση της χώρας, σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
 
Η γερμανική κεντρική τράπεζα αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας φέτος στο 1,7% από 1% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο.