Η Δυτική Ευρώπη είναι ο κορυφαίος επενδυτικός προορισμός άμεσων ξένων επενδύσεων, σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ European attractiveness survey.

 

Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ευρώπη ανήλθαν στο ποσό των 305 δισ. δολ. το 2014, παρουσιάζοντας αύξηση 36% σε ετήσια βάση, παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, μόνο τον περασμένο χρόνο, 43 ευρωπαϊκές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Τουρκίας – προσέλκυσαν 4.341 επενδύσεις που αντιπροσωπεύει αύξηση 10% σε σχέση με το 2013 και δημιούργησαν 185.583 θέσεις απασχόλησης (+12%).

Σύμφωνα με τα 808 διευθυντικά στελέχη που συμμετείχαν στην 13η έκδοση της ετήσιας έρευνας της ΕΥ, η Δυτική Ευρώπη χαρακτηρίστηκε ως ένας από του πιο ελκυστικούς προορισμούς στον κόσμο από το 50% των ερωτηθέντων το 2014, έναντι 45% το 2013, ξεπερνώντας την Κίνα, η οποία παρουσίασε μείωση 6% συγκεντρώνοντας το 38% των προτιμήσεων.

Η Βόρεια Αμερική, βελτίωσε τη θέση της συγκεντρώνοντας το 39% των προτιμήσεων από 31% την προηγούμενη χρονιά, κατακτώντας τη δεύτερη θέση και αφήνοντας την Κίνα στην τρίτη θέση.

Πάνω από τις μισές (52%) ΑΞΕ και το 30% των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν από τις επενδύσεις στην Ευρώπη, κατευθύνθηκαν στους τρεις κορυφαίους προορισμούς, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ο κορυφαίος προορισμός όσον αφορά τον αριθμό των επενδύσεων και τις θέσεις εργασίας. Η Τουρκία περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στους 10 κορυφαίους προορισμούς στην ένατη θέση, αντικαθιστώντας τη Φινλανδία. Τις υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνουν η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρωσία και η Ιρλανδία.

Οι παράγοντες-κλειδιά

Μια σειρά από παράγοντες συνέτειναν στο να καταστούν ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις σημαντικοί πόλοι έλξης άμεσων ξένων επενδύσεων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η δυνατότητα τους να επανέλθουν σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, η ικανότητα να στηρίξουν πρωτοποριακές και καινοτόμες επιχειρήσεις και να δώσουν επιχειρηματική υπόσταση σε ιδέες που μπορούν να αλλάξουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Το Λονδίνο βρίσκεται στην πρώτη θέση, ακολουθούμενο από το Παρίσι και το Βερολίνο, ενώ οι δέκα κορυφαίες πόλεις περιλαμβάνουν τρεις στη Γερμανία – το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη και το Μόναχο – καθώς και δύο πόλεις στην Ισπανία – τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη.

Η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη, η Ρωσία και η Τουρκία αντιπροσωπεύουν περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας (52% - 96.087 θέσεις εργασίας) που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη από ΑΞΕ– ξεπερνώντας τη Δυτική Ευρώπη. Η Σλοβακία περιλαμβάνεται για πρώτη φορά μεταξύ των πρώτων δέκα ευρωπαϊκών χωρών, με βάση τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν από ΑΞΕ, αντικαθιστώντας τη Σερβία. Στις δέκα πρώτες χώρες, με βάση τις θέσεις εργασίας, περιλαμβάνονται επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Πολωνία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Τουρκία και η Ιρλανδία.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 59% των επενδυτών εκφράζουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ευρώπης κατά τα επόμενα τρία χρόνια, ωστόσο μόνο το 32% των διευθυντικών στελεχών έχουν σχέδια για τη δημιουργία ή την επέκταση δραστηριοτήτων στην Ευρώπη κατά το επόμενο έτος, ενώ το 64% δεν έχουν κανένα σχέδιο.