Τον εαυτό του διαφήμισε ως καταλληλότερο για διάδοχο του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρεία του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος.

«Είναι καλύτερο να έχουμε έναν πρόεδρο του Eurogroup από μια χώρα η οποία έφθασε στο χείλος της αβύσσου αλλά τώρα αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό», έκρινε ο Ντε Γκίντος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Σανταντέρ, στη βόρεια Ισπανία, προσθέτοντας ότι τρέφει μεγάλο σεβασμό στον αντίπαλό του.

Η κούρσα για την προεδρία του Eurogroup διεξάγεται εν μέσω των προσπαθειών να επιτευχθεί μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της.

Οι πιθανότητες του Γερούν Ντάισελμπλουμ να διατηρήσει το αξίωμά του ενδέχεται να εξαρτηθούν από την κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων.

Στην επιστολή του με την οποία ζήτησε να του ανατεθεί εκ νέου το αξίωμα, ο Ντάισελμπλουμ επισημαίνει πως σκοπεύει να επικεντρώσει κατά τη δεύτερή του θητεία στην προώθηση δημοσιονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων σε όλη την ευρωζώνη, προκειμένου να βελτιωθεί η ομαλή λειτουργία της νομισματικής ένωσης.

Ο Ντε Γκίντος, οικονομολόγος, πρώην στέλεχος επενδυτικών τραπεζών, επέβλεψε την εφαρμογή των μέτρων που προέβλεπε το πακέτο στήριξης της ΕΕ για τις προβληματικές τράπεζες της Ισπανίας το 2012. Ο τρόπος που ενήργησε έχει επαινεθεί από τη Γερμανία, όμως δεν είναι σαφές εάν θα συγκεντρώσει ικανό αριθμό ψήφων για να αναδειχθεί στην προεδρία της Ευρωομάδας.